Районна прокуратура – Плевен предаде на съд охранител за присвояване на чужди пари

31.08.2018 13:14

Районна прокуратура – Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу охранител, присвоил чужди пари и държал неправомерно боеприпаси, съобщават от Прокуратурата.

Обвинението срещу И. Т. е за това, че на 18.07.2017г. в гр. Плевен, в качеството му на длъжностно лице охранител във ВИП Секюрити ЕООД – София присвоил чужди пари – сумата от 10 150 лв. собственост на „Уни Кредит Булбанк” ЕАД, поверени му да ги пази. Престъпление по чл.201 от НК. Повдигнато му е обвинение и затова, че че на 07.08.2017г. в гр.Плевен, на адрес жилищен квартал, държал взривно вещество и боеприпаси за огнестрелно оръжие по смисъла на Закона за огнестрелните оръжия, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, без да има за това надлежно разрешение – 1 бр. артилерийска пресовка „Артилерийски гръм” и общо 73 бр. бойни патрони. Престъпление по чл.339 от НК.

Обвиняемия работел като охранител, като изпълнява дейности по охраната и транспортирането на ценни пратки и товари на клиенти на дружеството. Във връзка с работата си имал разрешение на носене и съхранение на огнестрелно оръжие и боеприпаси. На неустановен ден се снабдил с количество боеприпаси превишаващи броя, за които имал разрешение, като ги съхранявал в дома си.

През лятото на 2017 г. обвиняемият решил да вземе от парите, които като охранител транспортирал и охранявал до различни обекти на клиенти на дружеството. За целта приготвил самоделно устройство представляващо две запоени под прав ъгъл метални пластини, с които да отваря касетките предназначени за зареждане на АТМ устройства съхраняващи пари и да взема част от тях.

На 18.07.2017г. докато бил на работа използвал, че другите охранители са в предната част на автомобила, а той в задната, където се съхранявали ценните пратки и касетите с пари за зареждане на АТМ устройствата. Оставайки сам с ценните пратки решил да извърши замисленото и с подготвената метална пластина успял да отвори едната касетата предназначена за зареждане на АТМ устройството и да измъкна от нея 203 бр. банкноти с номинал по 50 лв., общо 10150 лв., които прибрал в себе си.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: