Проектът АЕЦ „Белене“ е вреден и опасен за плевенския регион, категорични са от Коалиция „Демократична България“

27.06.2018 17:11

АЕЦ „Белене“ е вреден и опасен проект за плевенския регион. Това заявиха на пресконференция днес в БТА представители на Коалиция „Демократична България“ – Албена Симеонова – от  ПП „Зелените“, Свилен Трифонов – областен председател на „Да, България“ за Плевенско и Йордан Децов – областен председател на ДСБ. Според Свилен Трифонов, решението за рестарта на АЕЦ „Белене“ силно навежда на мисълта, че в българския Парламент няма опозиция, тъй като то бе подкрепено от БСП и „Воля“. „По един безпрецедентен начин българският народ видя, че в Народното събрание няма партии, а има интереси. Зад тази политическа прегръдка прозират корупционни намерения, тъй като всеки един рестарт на този проект е бил съпътстван с грандиозни корупционни скандали, в които българската държава е била замесвана. И би било срамно, ако държавата позволи отново да изпадне в тази ситуация“, категоричен бе Трифонов. Какво промени ситуацията, че от един „гьол“, както преди шест години бе определен АЕЦ „Белене“, той се превърна в стратегически инвестиционен проект, в който са потопени над 3 млрд. лв. с нулев резултат, попита риторично той. Оттук следва и въпросът дали продължението на проекта е просто санировка на погрешните действия, предприети до този момент, или „Белене“ действително е проект, който цели развитието на региона, продължи с въпросите областният лидер на „Да, България“.

Той припомни, че още в началото на 80-те години на миналия век СССР дава на България доклад, в който ясно е записано, че проектът „Белене“ е опасен поради сеизмичността на района. Трифонов посочи, че проектът по-скоро би се превърнал в евразийския слон на корупцията, но не и в балкански проект, а също така постави под съмнение тезата, че с реализацията на проекта ще бъдат разкрити 55 000 работни места. „Това е абсолютна манипулация, на която са подложени хората в този беден регион. Помислете само колко ядрени инженери живеят на територията на област Плевен и могат да бъдат включени в подобен високотехнологичен проект. По мое мнение, ако „Белене“ стане факт, ще бъдат внасяни специалисти от чужбина, поне докато нашата образователна система, която е в пълен крах, успее да създаде необходимите такива“, прогнозира Свилен Трифонов.

Да се строи атомна електроцентрала в сеизмична зона, каквато е тази в района на Белене, е абсолютна лудост, категоричен бе геологът Йордан Децов. Той цитира данни от доклад от 2000 г. на сеизмолога и вулканолог проф. Бойко Рангелов, в който е посочено, че в Белене е опасно да се строи АЕЦ. От своя страна, биопроизводителят Албена Симеонова изтъкна, че районът на Белене е изключително благоприятен за земеделие и туризъм, а тези условия край Дунава успешно се използват от съседите ни от Румъния. Изключително разочарована съм от поведението на управляващите и най-вече на премиера Бойко Борисов, който, както си спомняте, обещаваше, че ще закрие този изключително вреден проект за АЕЦ, отбеляза Симеонова. Тя посочи, че още през юли миналата година на страницата на Европарламента е публикувана декларация, подкрепена с единодушие от депутатите, за това колко опасен сеизмичен е районът на АЕЦ „Акую“ в Турция, където в момента се строят два блока. В тази връзка, се обърнахме към евродепутата Светослав Малинов с въпрос дали Европарламентът може да излезе с подобна декларация и за Белене – все пак говорим за зона на територията на Европейския съюз. Г-н Малинов вече е предприел необходимите действия, а имаме уверение от страна на Групата на зелените, че ще подкрепят подобна декларация, информира представителят на „Зелените“.

Албена Симеонова изтъкна, че голям проблем е и въпросът за това къде ще се съхраняват радиоактивните отпадъци, а всяка страна е длъжна да съхранява тези отпадъци на своя територия. „Ако трябва да направим ядрено хранилище в Деков, Ореш или Белене, например, трябва да попитаме и хората какво мислят по този въпрос. А аз съм убедена, че целокупното население на Плевенска област не би позволило да се построи ядрено хранилище в този район“, каза още Симеонова.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: