„Толерантни заедно“ – подготовка на програма с цел интеграция на ромите и превенция на отпадане от училище на учениците от етническите малцинства

10.05.2018 15:07

По проект „Толерантни заедно“  се подготвя програма, която да формулира приоритетните области и направления за действие за равноправно интегриране на ромите в българското общество, с цел хармонично развитие на всеки индивид и на обществото като цяло и в същото време да се наблегне на превенцията  на отпадане от училище на учениците от етническите малцинства.

Политиката за интеграция на ромите е част от общонационалната политика за повишаване на качеството на живота на гражданите и за гарантиране на условия за равни възможности на всички и правото на пълноценно развитие на всеки, независимо от неговия социален произход, етническа или религиозна принадлежност, пол или други признаци.

Интеграцията на ромите е дългосрочно предизвикателство пред обществото. Тя изисква координирано прилагане на последователни, целенасочени, активни и ефективни политики,  мобилизация на отговорните институции и гражданското общество за постигане на напредък в конкретните обществени сфери, за недопускане на дискриминация и неравнопоставеност, бедност и социално изключване на ромите. Проблемите на ромската общност в България са част от проблемите на страната, които изискват конкретна и своевременна намеса.

Настоящата програма се разработва в отговор на устойчивата необходимост от продължаване на координираното прилагане на последователна, целенасочена и активна политика за интеграция на ромите, както и  превенция  на отпадане от училище на учениците от етническите малцинства. Въпреки постиженията, положението, в което се намира ромската общност в страната, продължава да се характеризира с неравнопоставеност, уязвимост към социални рискове и прояви на дискриминационно отношение, които предопределят бедност и социално изключване на значителни части от нея.

Програмата ще е съобразена с политическата рамка на Европейския съюз за защита на правата на човека, за съблюдаване на принципа за гарантиране на равни възможности за всички граждани и недопускане на дискриминация въз основа на различни признаци, включително етнически произход. Програмата се вписва в контекста на развитието на европейските политики в областта на интеграцията на ромската общност, като се съобразява и с Общите основни принципи за включване на ромите[1], приети от Съвета на ЕС на 8.06.2009 г., с отчетената необходимост от нарастване на усилията на правителствата за постигане на видими резултати от интеграционните действия спрямо ромската общност[2], със съответните европейски политически инструменти и институционални механизми, програми и инициативи. Програма ще е в съответствие и с препоръката на Комитета на министрите на Съвета на Европа[3] за възприемане на подход за иницииране на позитивни действия спрямо ромската общност, като особено важно е това да става в условията на прозрачност при осъществяването им, при наличие на обществено съгласие и при стриктно спазване на демократичните принципи в страната.

Програмата ще интерпретира политиките за интеграция на ромите като основани на подход, разглеждащ  ромите като група с голям икономически и социален потенциал за пълноценното развитие на обществото и нарастване на общественото благо, който може и трябва да бъде реализиран.

[1] Заключения на Съвета за включване на ромите. 2947-мо заседание на Съвета по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси. Люксембург, 8 юни 2009 г.;

http://www.euromanet.eu/upload/21/69/EU_Council_conclusions_on_Roma_inclusion_-_June_2009.pdf

[2] Резолюция на Европейския парламент от 31януари 2008 за Европейска стратегия за ромите. Р6_ТА(2008)0035.; http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=TA&reference=P6-TA-2008-0035&language=BG

[3] Препоръка СМ/Rec(2008)5 на Комитета на министрите на Съвета на Европа от 20.02.2008 г. «за политиките относно ромите и/или пътуващите хора в Европа»; https://wcd.coe.int/ViewDoc.jsp?id=1253509&Site=CM&BackColorInternet=C3C3C3&BackColorIntranet=EDB021&BackColorLogged=F5D383

#тагове:

НАЙ-НОВИ: