„Толерантни заедно“ – преодоляване на негативни обществени нагласи

30.04.2018 14:19

На 20 и 23 април в гр. Долни Дъбник и на 26 и 27 април в гр. Кнежа се проведоха поредните информационни срещи по дейност 8 от проект „Толерантни заедно“.

На широката общественост беше представена информация относно преодоляването на негативните обществени нагласи, основани на етнически произход и културна идентичност и към недопускане на дискриминация, основана на раса, етнически произход или религиозна принадлежност.

Особено внимание се обърна на образователната интеграция. Образователната интеграция е процес, в който участват както децата от ромския етнос, така и тези от българския. Този процес ангажира отговорните образователни институции и цялата общност за осъществяването му. Образователната интеграция е важна предпоставка за цялостния процес на модернизация на ромската общност, тяхното последващо приобщаване на пазара на труда, за повишаване на здравния им статус и за подобряване на жилищните им условия. Липсата на образование и квалификация на ромското малцинство го прави неконкурентно на трудовия пазар. Разгледаха се няколко приоритетни направления:

  1. Създаване на условия за всички деца и ученици от ромски произход да се обучават в училищата и в детските градини:
    Пълно обхващане на всички ромски деца в задължителна училищна възраст от образователната система;
    Реинтеграция на отпадналите ученици в системата на образованието.
  2. Насърчаване на ранното детско образование.
  3. Превантивни мерки за недопускане отпадането на децата от основно и средно образование.
  4. Обучение в дух на толерантност и недискриминация в детските градини и училищата.
  5. Допълнителна квалификация на педагогическите специалисти за работа и взаимодействие в мултиетническа образователна среда.

6. Приобщаване на родителите на ромски деца към образователния процес и засилена работа с тези, които не подкрепят образованието на техните деца.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: