Марихуаната е вратичка към другите наркотици, сподели с ученици от община Долна Митрополия младеж, употребявал дрога

24.03.2018 13:03

На среща-дискусия по проект „Превенция употребата на психоактивни вещества сред учениците в община Долна Митрополия“ бе домакин Превантивно-информационният център в Плевен. ПИЦ е партньор по проекта на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в Долна Митрополия, а участниците в него са ученици от осми и девети клас от СУ „Васил Априлов“ – Долна Митрополия и СУ „Евлоги Георгиев“ – Тръстеник.

„Най-трудното нещо в нашата работа е да мотивираме един човек, че той трябва да промени живота си“, сподели пред младите хора психологът от ПИЦ – Плевен Валентин Минков, който запозна участниците в проекта с историите на наркозависими, с които той е работил в своята практика. Както психологът отбеляза, най-краткото и точно определение за зависимост е „рисково поведение, за което човек не си дава сметка и загубва самоконтрол“. „Болшинството от хората, които злоупотребяват с наркотични вещества, не са готови сами да потърсят помощ и в повечето случаи те идват при нас, принудени от някой друг или от обстоятелствата“, каза Валентин Минков. Специалистът посочи, че никога не е късно човек да направи промяна в живота си и всеки има шанса и правото да му се подаде ръка. „Не искам да заклеймявате хората, които прибягват към употребата на наркотични вещества. Те не са обречени – въпросът е каква е цената, която трябва да платят“, коментира психологът.

С учениците той говори за причините, поради които младите хора започват да вземат наркотични вещества, а като част от тях бъдещите лидери откроиха проблемите в семейството, слабата психика, любопитството, желанието да се впишеш в определена група… Психологът се спря и върху етапите, през които преминава употребата на наркотични вещества, а тук в дискусията се включи млад човек, употребявал съвсем доскоро наркотични вещества, с когото в момента Валентин Минков работи в ПИЦ – Плевен. „В началото си мислиш, че имаш пълен контрол над нещата, но всъщност се самозалъгваш и на по-късен етап усещаш, че контролът ти се изплъзва“, сподели с учениците своя опит младежът, когото условно ще наречем Николай. По думите му, губейки контрол, следват поредица от глупави решения, а под въздействието на алкохола и стимулантите попадаш в компания, която никога няма да предпочетеш, ако си трезвен. „Можеш дори да стигнеш до постъпки, от които буквално се отвращаваш от себе си на следващия ден“, изтъкна той, като не скри, че е „чист“ от едва 10 дни.

Без притеснение Николай отговори на многобройните въпроси на участниците в проекта, които го попитаха защо е почнал да употребява наркотици, как са реагирали родителите и работодателите му, когато са разбрали затова и кое е най-страшното нещо, което му се е случвало, когато е бил под влияние на дрогата. „Всичко започна с марихуаната, като първоначално устоявах на предложенията на хора от компанията ми да пробвам. В крайна сметка, реших да опитам, докато не се превърнах в инициатор да пушим заедно. Едва по-късно разбрах, че марихуаната е вратичка към другите наркотици – когато пушиш за първи път не усещаш нещо особено, но впоследствие прибягваш към други стимуланти – както се случи и при мен“, разкри младежът, допълвайки, че в резултат на това реалните приоритети биват изместени за сметка на наркотиците.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: