Ремонтират пътя Червен бряг – Чомаковци и изграждат нов мост над Искър за близо 10 млн. лв. догодина

08.12.2017 9:19

Въпрос, свъзан със съдбата на пътния участък от Червен бряг до Чомаковци, който е с дължина 9.5 км, отправи народният представител от групата на „БСП за България“ Стефан Бурджев към министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. По думите на Бурджев, този участък изисква рехабилитация, но досега на практика няма предприети конкретни действия. В същото време, отсечката е от голямо значение за местното население, защото в нея попада мостовото съоръжение на река Искър в Чомаковци, което е една от връзките на автомагистрала „Хемус“ с ферибота Оряхово – Бекет, подчерта той. Стефан Бурджев посочи, че съоръжението вече няколко пъти е било в аварийно състояние, припомняйки, че през 2016 г. бе проведена обществена поръчка за възлагане ремонт на участъка, но процедурата беше обжалвана и спряна. През тази година бе проведена нова процедура и избран изпълнител, като с това се изчерпва публичната информация по темата, каза още плевенският депутат. Той попита министър Нанков какво се случва с въпросния участък на мостовото съоръжение, което постоянно крие риск и заплаха за преминаващите и какви действия ще предприеме министерството в обозримо бъдеще.

Министър Нанков отговори, че с цел осигуряване на безопасно и комфортно пътуване Агенция „Пътна инфраструктура“ е включила въпросния участък в списъка с отсечки, предвидени за финансиране по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. Като важна предпоставка за включването на пътя в програмата е отчетен икономическият потенциал на региона, като земеделски и промишлен, и възможностите за развитие чрез повишена мобилност и достъп до пазари. Николай Нанков допълни, че републиканският път и мостът над Искър са част от обект Лот 17 по ОП „Региони в растеж“, като за проекта е сключен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на стойност 9.8 млн. лв. с ДДС. В момента се провеждат обществените поръчки за избор на изпълнители на строителството и строителния надзор, като понастоящем комисията разглежда ценовите обосновки на участниците в процедурата. Очаква се до края на декември изборът на изпълнители да приключи и при липса на обжалвания рехабилитацията ще започне през 2018 г.
Министър Николай Нанков уточни, че рехабилитацията ще включва доставка и монтаж на нови ограничителни системи, маркировка с висока нощна видимост, нови пътни знаци и табели, ще се изгради нова пътна конструкция за МПС над 10 тона, а в Червен бряг се предвижда съществуващата паважна настилка да бъде премахната. За подобряване на отводняването ще се изградят нови облицовани окопи почти по цялата дължина между населените места. Ще се направят два броя тръбни водостоци и ще се монтират нови бетонови бордюри. Предвижда се да се положат два пласта асфалтобетон. Старият стоманен мост над река Искър ще бъде заменен с нов стоманено-бетонен с габарити: пътно платно от 8 м, десен тротоар с широчина 3.25 м и ляв тротоар – 2 м.

От своя страна, Стефан Бурджев не скри удовлетворението си от изчерпателния отговор на министъра. Надявам се това, което заявихте, да върви в тези планове и хората да видят през 2018-а конкретните строително-монтажни работи.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: