Ученици от ОУ „Максим Горки” – Левски опознаха Европа

05.12.2017 15:33

Учениците от ОУ „Максим Горки” – Левски, участници в извънкласни дейности по проект „Твоят час”, стартират с представителни дейности за месец декември.

Първата такава се състоя на 2 декември. Две от групите –  „История и изкуство” и „Развитие на практическите умения в пети клас” с ръководители Уляна Брункова и Клавдия Хинова реализираха дейност на тема „Да опознаем Европа”. За работа с децата бяха поканени доброволци от Младежки екип Европа – Team Europe Junior Bulgaria към Представителството на Европейската комисия в България – Мария Гуляшка и Георгия Косева. Гости на събитието бяха учители, родители и приятели.

Европа е мястото, където идеята за сътрудничество обединява хората. Десет години сме част от Европейския съюз и все още има какво да търсим за себе си в общоевропейските стандарти. Какво е Европа за нас? Място, където живеем и учим. Забавляваме се, пътуваме, осъществяваме приятелства и мечти, обичаме се и вярваме в нашите възможности.

Тръгнахме с желанието да „създадем” нашата Европа, което мотивира децата да покажат всичко научено. Учениците представиха дванадесет архитектурни обекта харесвани от тях. С интересни факти реализираха пътешествие из различни държави и различни епохи. Без да се съобразяваме с хронологията тръгнахме от Амстердам и вятърните мелници, Партенона на Акропола, продължихме към храм – паметника „Св. Александър Невски”, Триумфалната арка в Париж, Айфеловата кула, сграда „Европа” – новият символ на Съвета на Европа в Брюксел, Биг Бен в Лондон, наклонената кула в Пиза, сградата на парламента в Унгария, Бранденбургската врата в Берлин и приключихме с  Гран Виа – мадридският „Бродуей” и римския Колизеум. Символиката на 12-те звезди впечатли учениците. Те смятат, че създателите на този символ са вярвали, че чрез кръга единството на звездите преминава във вечността.

Създаден в следвоенните години Европейският съюз съчетава много позитивни идеи за мир, демокрация, сътрудничество, свобода и развитие.  Доброволците Мария и Георгия, разказаха за своята доброволческа дейност, за мисиите в Брюксел и за приятелите им в България, които не са граждани на Европа и не могат да са част от свободното пътуване в Европа. Под формата на Тренинг децата научиха повече за езиците на другите държави, разпознаваха различни символи свързани с държавите членки на ЕС и ги поставяха на картата на Европа. Танцуваха, играха и получаваха награди за знания. Всички получиха книжки и си обещахме да ги прочетем, обсъдим и споделим с приятели! Европа, това сме ние!

„Изживяването беше незабравимо!” – така написаха децата на страницата на Младежки екип Европа.

Снимки и информация: ОУ „Максим Горки” – Левски

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: