На Кръгла маса дебатираха за профилактиката на оралните заболявания

03.11.2017 8:47

На 2 ноември в Актовата зала на обшина Плевен се проведе кръгла маса на тема „Популяризирането на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0-18 годишна възраст в Република България, за подобряване на познанията и културата на различни целеви групи от населението в областта на профилактиката на оралните заболявания“. Форумът бе открит от кмета на община Плевен Георг Спартански и от д-р Борислав Миланов, секретар на Българския зъболекарски съюз. Негов домакин бе регионалният координатор на Програмата д-р Николай Стоянов.


Представители на различни институции, свързани с проблематиката, учители, стоматолози, директори на учебни заведения бяха единодушни около необходимостта за подобряване на познанията и културата на различни целеви групи от населението в областта на профилактиката на оралните заболявания.
Програмата за профилактика стартира през 2009-та година и ще продължи до 2020-та. Кое изисква нейното изпълнение? Проучване показва, че всяко четвърто дете до 18 години има поне един изваден постоянен зъб. В началото на зрялата възраст – около 22-24 години- средностатистически всеки българин има извадени поне два зъба, а на възраст между 60 и 65 години – средният брой е 17. Това съобщи д-р Борислав Миланов.


Припомняме, че към 12 октомври на 169 деца от Плевенска област са силанизирани 597 зъби, като интересът към безплатното поставяне на силанти остава голям.
Чрез силанизирането зъбите се „запечатват“ и се предпазват от развитието на кариес. Манипулацията се прави само на шестите зъби, които са първите постоянни, обясни д-р Стоянов. Извършва се в посочената възрастова граница, когато зъбите са най-уязвими и още не са оформени. Ако обаче кариесът вече е започнал, не се извършва силанизация, зъбите се лекуват по стандартните методи.
Изследванията показват до 70% редукция на кариесите при зъбите, на които са поставени силанти. Методът се прилата във всички развити страни, а в Япония например над 80% от децата имат силанти. Силантите остават върху зъбите около 3 години, докато минералния баланс в зъба се развие.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: