Днес празнуваме Малка Богородица

08.09.2017 7:20

malka bogorodica

Днес е един от големите църковни празници, свързани с Богородица – Рождество на Пресвета Богородица или Рождество Богородично, известен още като Малка Богородица. Той се отбелязва всяка година на 8 септември (21 септември ст. стил) и е третият празник в чест на Божията майка.

Ортодоксалната църква прославя Божията майка като пазителка на християнското семейство и като покровителка на родилките и децата. „Малка Богородица“ е особено почитана от жените, за да им помага светицата в беда и тежка работа, да раждат леко и да са живи и здрави децата им. В нейна чест жените омесват и изпичат голяма богородична пита или малка, намазана с мед, наречена „богородичен хляб“. Хлябът се разчупва на празничната трапеза и се раздава на всички в семейството.

Едно парче се оставя за добитъка и се стрива в храната му, друго парче се нарича на къщата, за да я пази Богородица. В някои краища пазят това парче чак до четвъртия ден на Божията майка, когато е празникът Събор на Пресвета Богородица (26 декември).

Дева Мария се е родила в семейството на Йоаким и Ана, които дълги години били бездетни. Йоаким произхождал от Давидовия род, а света Ана – от рода на Аарон. Били много щедри и милосърдни. За себе си изразходвали само една трета от доходите си. Другата трета жертвали за храма, а последната трета раздавали на бедните.

Веднъж, като работела в домашната си градина, Ана видяла сред клоните на едно лаврово дърво гнездо с малки птиченца. Гледката на това щастливо гнездо я хвърлила в скръб. Тя горещо се помолила да има своя рожба, като обещала ако желанието ѝ бъде изпълнено, да принесе детето в дар на Бог. Ана вложила цялата си душа в тая молитва. Според църковните предания, в това време се явил ангел, който зарадвал Ана с думите, че молитвата ѝ е чута.  „Ти ще родиш благословена дъщеря, заради която ще бъдат благословени всички земни родове. Чрез нея ще бъде дадено спасение на целия свят. Ще я наречеш Мария“, казал ангелът.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: