Плевенчани посрещат Джулая в Кайлъка

30.06.2017 18:01

На 1 юли по традиция в България се празнува настъпването на месец юли или по-точно на юлското слънце. По този повод Пешеходен клуб – Плевен кани всички заедно да посрещнат утрото на язовира в Кайлъка. Ако желаете да посрещнете празника подобаващо и в приятна компания, може да се включите, споделят от плевенския клуб. За повече информация и предложения: П. Генчева – 0878676791.
Джулай Морнинг или Джулаят – по името на известната песен на Юрая Хийп от 1971 година, July Morning е спонтанно възникнал хипи празник в България. Началото е дадено във Варна, в средата на 80-те години на миналия век.

Джулай на английски означава юли. Въпреки че традицията е свързана с хипи движението в Америка, тя съществува в България и до днес. Всяка година, в нощта на 30 юни срещу 1 юли големи групи хора се събират по цялото Черноморие, за да посрещнат изгрева.

Джулаят е уникален за България поради естеството на неговото възникване и не се наблюдава в други европейски страни. За всички негови последователи той символизира стремежа към свобода и мечтата за ново начало и по-добро бъдеще, както е в едноименната песен на Юрая Хийп.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: