Мюсюлманите в Плевен отбелязват свещения месец Рамадан

28.05.2017 14:34

Мюсюлманите в Плевен отбелязват свещения месец Рамадан, който започна от вчера. В следващите 30 дни, вярващите трябва да се въздържат от конкретни храни и алкохол, да извършват актове на благотворителност и да четат откъс от Корана всеки ден. По време на Рамадан, хората трябва да контролират гнева си, да се държат достойно, да вършат добри дела. Постът се спазва в памет на Пророка Мохамед. Той започва с изгрева и завършва след залез слънце – сутрешното хранене се нарича сухор, а вечерното – ифтар. Който пропусне ден от поста, е длъжен да го компенсира до следващия Рамадан. Освен задължителните молитви, мюсюлманите изпълняват и доброволна молитва – таравих. За предпочитане е тя да се осъществява колективно в джамията или, когато това не е възможно, у дома със семейството.

В края на поста се чества един от най-големите религиозни празници – Курбан Байрам. Тази година той започва на 25 юни, по традиция ще продължи 3 дни.

В Плевен спазващите поста мюсюлмани се събират вечер в джамията, за да споделят заедно вечерното хранене – ифтар, разказа пред „Плевен за Плевен” общинският съветник Ибрям Мусов. Той добави, че тази година много студенти-мюсюлмани от Медицинския университет в Плевен също изпълняват заедно с местните мюсюлмани ритуалите, свързани с Рамадан.

Снимка: личен архив

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: