Тръстеник е домакин на 17-ото национално Биенале на детската рисунка (галерия)

19.05.2017 11:33

Народно читалище ”Неофит Рилски-1872” – Тръстеник организира 17-то национално Биенале на детската рисунка под наслов ”Цветни мечти” от 24 юни до 26 юни. То се провежда под патронажа на кмета на община Долна Митрополия г-жа Поля Цоновска. Биеналето за читалището се превърна отдавна в традиция, както и с времето се доказа като школа за малките художници и техните ръководители.


Основоположник е Георги Ананиев – учител по рисуване и ръководител на кръжок по рисуване от 1964 г. Той организира първото биенале на детската рисунка през 1983 г. Негов продължител е ръководителят на Школата по изобразително изкуство при читалището Ани Малоселска.
Според регламента в биеналето могат да участват деца от 7 до 15 г. След пристигането на рисунките следва журиране. Право на участие в биеналето имат всички деца получили първо място придружени от своите ръководители. За тазгодишното издание пристигнаха за участие 131 рисунки от 25 селища от цялата страна. Компетентно жури класира 46 деца с първо място. След което те потвърждават своето участие в биеналето. Три дни ще присъстват града, ще бъдат настанени от домакините по домовете на хората на Тръстеник. Първият ден ще съвпадне с последния на Общинската декада на културата и изкуството в град Тръстеник. По програма ще бъдат посрещнати с концерт от Декадата и тържествено откриване на изложба на отличените участници, след което ще има детско веселие. На втория ден ще има пленер по рисуване на брега на р.Дунав. Участниците ще рисуват и върху тениски освен върху белия лист. Там ще се проведе и една методична среща между всичките 25 ръководители. После ще бъде подредена изложба от рисунките пред читалището.
Вечерта следва концерт на читалищни колективи, по време на който ще бъдат връчени тържествено от кмета на общината, грамотите за първо място на участниците, които ще бъдат облечени с тениските, нарисувани по време на пленера.
За всички участници, домакини, гости, жители Биеналето е прекрасно преживяване, изпълнено с емоции, усмивки и цветни мечти, запечатени върху белия лист. Биеналето е школа за малки и големи.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: