Кметът на Червен бряг отговори на обвиненията за санирането и приватизацията на „Обществено хранене“

03.05.2017 13:17

На появилите се обвинения, свързани с приватизацията на фирма „Обществено хранене“ и санирането на многофамилни къщи в общината по ОП „Региони в растеж“ отговори на пресконференция днес в БТА кметът на Община Червен бряг инж. Данаил Вълов. По темата с „Обществено хранене“ инж. Вълов обясни, че тя е със 100% общински капитал и след 10 ноември 1989 г. винаги е работила на загуба. Той припомни, че в мандат 2000-2003 г. Агенцията за държавни вземания е разпродала част от активите на фирмата, за да плати задълженията й. Правени са три опита фирмата да бъде приватизирана, като всички те са били неуспешни. При „Обществено хранене“ през последните години не се наблюдава тенденция към промяна на начина на формиране на финансовия резултат и така през ноември 2016 г. ОбС – Червен бряг взе решение за приватизацията й, отбеляза кметът на Червен бряг. Той посочи, че местната администрация е сключила договор за изготвяне на правен анализ с последваща приватизационна оценка и меморандум за начина на приватизация. Според мен, няма нищо смущаващо – правният анализ бе приет на сесия на ОбС преди два месеца, а на заседанието миналия петък внесохме за приемане приватизационната оценка и меморандума, каза още Данаил Вълов.

Кметът заяви, че „Обществено хранене“ трябва да бъде приватизирана по най-бързия начин, тъй като към момента на правния анализ фирмата има над 150 000 лева задължения към кредитори и доставчици, както и такива към НАП. Казано по друг начин, НАП може всеки момент да влезе във фирмата и да започне разпродажба на активите й или Общината да извади пари от бюджета и да плати задълженията на „Обществено хранене“, обясни инж. Данаил Вълов. Той не скри, че ако тенденцията е била към обръщане на финансовата ситуация, е можело да се помисли за спасяване на дружеството. Не е работа на Общината да се занимава с подобна дейност и щом фирмата, ангажирана с това, не може да формира печалба най-доброто решение е приватизацията, категоричен бе градоначалникът.

Колкото до санирането, инж. Вълов сподели, че в община Червен бряг вече се извършва такова на жилищен блок с 45 апартамента в жк „Победа“, като дейностите са по Националната програма за енергийна ефективност. Има избрана фирма, дадено е строително разрешение, като стойността на проекта е около 730 000 лева. „Всички други дейностите по саниране, включително и на прословутите 3 многофамилни къщи, са по ОП „Региони в растеж“. Там изискванията са съвсем различни, като за 50% от цялата сума, която е около 8 млн. лв., ще бъдат санирани три обществени сгради, а другите 50% са за саниране на жилищни сгради“, разясни кметът. Инж. Вълов отбеляза, че в момента текат процедурите за избор на изпълнител и съвсем скоро се очаква стартът на санирането. Кметът посочи, че действително част от многофамилните къщи са собственост на служители на Община Червен бряг, като отбеляза, че в това няма нищо незаконно. Никъде няма ограничителни условия, че щом работиш в Общинска администрация, нямаш право да кандидатстваш по европейски програми и проекти, каза още инж. Данаил Вълов.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: