Безплатни профилактични прегледи на зрението на деца в ДКЦ „Св. Панталеймон“ – Плевен през януари

09.12.2016 14:44

ilcheva2

От изключително значение за ранното откриване и своевременно лечение на очните проблеми в детска възраст са редовните профилактични прегледи при детски офталмолог.

Препоръчва се прегледи на зрението при децата да се извършват на шестия месец, на 1, 3 и 5 годишна възраст и след това всяка година, казва д-р Мария Илчева, офталмолог в ДКЦ „Св. Панталеймон“ – Плевен..

Кои са децата с повишен риск от гледна точка на офталмолога?

Недоносените деца (родени с тегло под 2000 гр) са рискова група за т.нар. ретинопатия на недоносеното, деца с фамилна обремененост за очни заболявания, прекарани инфекции от майката по време на бременността – рубеола, токсоплазмоза. Прегледът при детски офталмолог е задължителен при деца от тези рискови групи.

ilcheva1

Най – честите проблеми в предучилищна възраст при децата са:

–          Страбизъм (кривогледство)

–          Амблиопия или т.нар, „мързеливо око“

–          „червено око“ , причините за което могат да са:  конюнтивит, който може да бъде бактериален, вирусен, алергичен; иридоциклит, увеит; чуждо тяло; травма

–          Птоза – падане на единия или двата клепача

–          Халацион, познат ни като „ечемик“, предизвикан от запушване на мейбомиевите жлези и тяхното възпаление

–          Вродена глаукома

–          „Бяла зеница“ , причините за която могат да са катаракта, увеит, тумор.

В училищна възраст проблемите със зрението при децата се дължат предимно на късогледство, далекогледство, астигматизъм, слабост на акомодацията.

Доброто зрение при децата е от изключителна важност и затова профилактиката е най-ефикасния начин за запазването му .

Д-р Мария Илчева ще извършва безплатни профилактични прегледи на деца  в периода от 16.01.2017 до 20.01.2017 в ДКЦ „Св. Панталеймон“, ул. „Хан Крум“ № 2. Тел. за информация и предварително записване 064 60 20 20.

ilcheva

#тагове:

НАЙ-НОВИ: