Цените на винетките за 2017-та без промяна, при закупуването им ще се попълва и регистрационният номер на автомобила

08.12.2016 14:38

vinetki2017

Министърът на регионалното развитие и благоустройството (в оставка) Лиляна Павлова и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ /АПИ/ инж. Дончо Атанасов представиха визията на винетките за 2017 г. Цените на всички видови стикери остават непроменени. Годишната винетка за леки автомобили е 97 лв., месечната – 30 лв., а седмичната – 15 лв., информират от пресцентъра на АПИ.

От следващата година при закупуване на винетен стикер вече ще се попълва и регистрационният номер на моторното превозно средство, така че да не може да бъде използван от различни автомобили.

Разпространението на винетките ще започне преди Коледните празници. В дистрибуторската мрежа ще има над 2 млн. винетки, от които 860 хил. бр. ще са годишни стикери за леки автомобили. До края на януари в разпространителската мрежа ще има около 4,8 млн. винетки от различните видове и за различните категории превозни средства.

До 31 декември т. г. ще има паралелна продажба на винетки за 2016 г. и 2017 г. Това означава, че ако потребител си закупи седмична или месечна винетка за 2016 г. например на 31 декември тя ще бъде валидизирана от дата 31 декември и ще бъде валидна през следващите седем дни или един календарен месец. Годишните стикери за 2016 г. за всички видове превозни средства са валидни до 31 януари 2017 г.

Както всяка година с цел по-висока защита и намаляване на възможността за фалшификация е променено графичното оформление. На стикерите са вградени две холограми. Първата е т. нар. първо ниво на защита за визуално разпознаване. Тя е „зелена“ и на нея се вижда изпъкнала цифра „7“ има и българска шевица, което прави невъзможна имитацията й. Втората холограма е „сребърна“ и е от най-новото поколение визуална защита. Тази холограма е с 3 нива – за визуален контрол, за контрол с преносими средства и за експертен контрол. При отпечатването на всички видове винетни стикери е използван иновативен многоцветен печат, трудно възпроизведем.

За отделните видове винетки втората холограма е различна и съдържа допълнителни защити за експертна оценка. Всички стикери имат двойна номерация – пореден и случаен номер. Комбинацията от двата номера също е вид защита.

Необходимо е шофьорите да закупуват винетки само от официално определените за това места. Това са големите бензиностанции и търговски вериги, офисите на „Български пощи“, областните пътни управления и ГКПП. Винетки се продават в над 2 100 разпространителски пункта. От тях 372 бр. са с денонощен режим на работа. При закупуването на винетката гражданите трябва да изискват касова бележка, в която е вписан регистрационният номер на превозното средство.

Пълният списък на дистрибуторската мрежа е публикуван на интернет страницата на АПИ – www.api.bg. Информация за цените на различните видове винетки през 2017 г. и образците на стикерите можете да намерите на следния линк: http://www.api.bg/index.php/bg/vinetni-stikeri.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: