От полетата на Америка до блокадата на Плевен или как една земеделска машина променя войната

03.12.2016 9:31

3.12.gatling1В боевете при Плевен по време на Руско-турската война 1877/78 г. се използва революционната картечница „Гатлинг”, която води началото си като земеделска машина. Историята започва през далечната 1818, когато на 2 септември в Хартфорд, Северна Каролина, се ражда Ричард Гатлинг. Още като младеж той е увлечен от механиката и машините с ротационен принцип на работа. Само на 21 години вече е изобретател, като първото му изобретение е витлов механизъм за задвижване на параход. Когато е на 36 години напуска родният си град и се мести в Сейнт Луис, където започва разработката на различни селскостопански машини, създава парен трактор, автоматизирана сееща машина, различни механично задвижвани свредели и парни машини.
Ричард Гатлинг е с всестранни интереси и през 1850 завършва медицинския университет в Охайо, но никога не става практикуващ лекар, тъй като голямата му любов остава механиката. По време на гражданската война живее в Индианаполис и се занимава с проблемите на тогавашната военна техника. Огнестрелното оръжие от тази епоха е изключително бавно, неефективно и лесно прегрява. Тогава на талантливия изобретател му хрумва да се възползва от свое предходно изобретение, като използва същия ротационен принцип, създаден от него седем години по-рано за своята сееща машина, но сега концепцията е различна. Семената стават боеприпаси, нивата – бойно поле, а фермерската машина един нов тип оръжие, което веднъж завинаги променя оръжейната индустрия. Така през 1861 година се ражда картечницата „Гатлинг”.

3.12.gatling2

Тази картечница може да има 4, 6, 8 или 10 цеви и бълва куршуми с невиждано до тогава темпо. Разполага с ръчна манивела, като силата на гравитацията се използва така, че в процеса на завъртането на блока от цеви на 360 градуса всяка цев дава изстрел, освобождава се от гилзата и се зарежда отново без проблем.

Преди да стигнем до боевете за Плевен, съдбата на прословутата картечница „Гатлинг” се преплита с името на Александър Горлов. Генерал-лейтенант Горлов е роден през 1830 година. Завършва образованието си в Михайловската военно-артилерийска академия. Заема длъжност на научен секретар към техническия комитет на главното артилерийско управление. През 1880 г. е произведен в чин генерал-лейтенант. На А. Горлов е възложена задачата да се заеме с модернизацията на артилерийското и ръчното въоръжение на Руската имперска армия.

3.12.gatling3
Съдбата среща генерал-лейтенант А.Горлов с Р. Гатлинг през 1867 г., когато в Русия пристига представител на Ричард Гатлинг, който демонстрира качествата на две 10-цевни и на две 6-цевни картечници с по-голям калибър патрони. На генерал А. Горлов е възложено да преработи 10-цевната „Гатлинг“ така, че да може да се използва с берданов патрон. Той прави и други малки промени, подобрява затвора, олекотява лафета и повишава надеждността на работа. Пак А. Горлов е човекът, когото пращат в Америка да приеме първите 20 картечници, изработени специално за руската армия в заводите „Колт“. В зависимост от въртенето на ръчката, тези картечници произвеждат между 250 и 300 изстрела в минута. През 1869 г. руското правителство взема решение модифицираният „Гатлинг“ да се произвежда в заводите на „Нобел” в Санкт Петербург. Когато започва Руско-турската Освободителната война 1877/78 г., с руската армия в България са доставени 24 такива картечници. За боеприпас използват берданови патрони 10.67 мм., масата им е 163.5 кг, а на лафета – 496 кг, далекобойност – от 1200 м . Използват ги в Русчушкия отряд воден от престолонаследника Александър Александрович, при битката за Никопол начело с барон Николай Павлович Криденер и в решаващите боеве за Плевен, спечелени от генерал Тотлебен.
Запазени и напълно реставрирани екземпляри от картечница „Гатлинг” могат да се видят в експозицията на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” Те са част от най-богатата колекция в България от хладно и огнестрелно оръжие от втората половина на ХІХ век и Руско-турската война 1877/78 г., притежание на Плевенските Военноисторически музеи. Институцията продължава дейността си по реставрацията на картечниците и възстановяването на автентичния им вид. Проектът предвижда пълно демонтиране, почистване и максимално възстановяване на всички повдигателни и действащи механизми и привеждането им в подходящ експозиционен вид. Така картечниците „Гатлинг” – революционно за времето си изобретение, продължават да предизвикват интереса на посетители, специалисти и колекционери.

Богомил Стоев, Регионален военноисторически музей – Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: