Шестима са новоинфектираните с ХИВ от началото на годината в Плевен

30.11.2016 15:20

1.12.hiv

Шестима са новоинфектираните с ХИВ от началото на годината в Плевен. Това показва справка на Министерството на здравеопазването. От началото на годината в страната са открити нови 193 ХИВ-серопозитивни, с което носителите на вируса в страната са официално 2 460 лица. 88% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция в България са се инфектирали по сексуален път.

Географското разпространение сочи, че по-голямата част от новоинфектираните с ХИВ са концентрирани предимно в големите населени места, като: София – 79 лица, областите Пловдив – 27 лица, Варна – 15 лица, Враца – 9 лица, София област- 7 лица, Плевен – 6 лица, Пазарджик – 5 лица, Бургас и Ст. Загора – по 4 лица.

Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е над пет пъти по-голям от броя на жените. Според пътя на инфектиране 39% от новите случаи са се инфектирали при хетеросексуален контакт, 49% – при хомосексуален контакт, а 12% – при инжекционна употреба на наркотици. Важно е да се отбележи, че процентът на новорегистрираните ХИВ–позитивните в групата на инжекционно употребяващите наркотици се запазва на ниско ниво. 34% са новорегистрираните ХИВ серопозитивни сред младите хора между 20-29 години, а най-засегната е възрастовата група 30-39 г. – 36%. Най-младият ХИВ серопозитивен е на 19 години, а най-старият на 64 години.

Oт началото на годината няма регистрирано дете, родено от ХИВ – позитивна майка.

Тенденцията сочи, че над 53% от новорегистрираните ХИВ–позитивни лица са открити в 14-те кабинети за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) и в 17-те мобилни медицински кабинети, което говори за тяхната ефективност.

В изпълнение на ангажиментите на държавата, Министерството на здравеопазването осигурява безплатно съвременно лечение с антиретровирусни лекарства за всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН. Функционират 5 сектора за лечение на пациенти към инфекциозните клиники в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора. Глобалният фонд подпомага работата на три неправителствени организации, които оказват грижи и взаимопомощ за хората, живеещи с ХИВ, в България. Тези организации са ситуирани в градовете София, Пловдив и Варна.

За гарантиране непрекъснатостта на терапията със средства на Глобалния фонд бе създаден и се поддържа резерв от антиретровирусни медикаменти на стойност около 1 милион лева.

Прилагането на антиретровирусната терапия удължава живота на пациентите, подобрява имунния им статус и качеството им на живот.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: