Екосувенири за Коледа изработиха учениците в ОУ „Васил Левски” – Белене

30.11.2016 13:55

eko1

От непотребни на пръв поглед „боклуци” ученици от ОУ „Васил Левски” – Белене са изработили коледни сувенири. Картичките и украсите за предстоящите празници ще бъдат изложени по време на Коледен базар на училището, информират от там.

Изработването на празничните сувенири е било част от дейностите, проведени в ОУ „В. Левски” – Белене в рамките на Европейската седмица за намаляване на отпадъците (19 – 27.11.2016г.). Идеята на международната инициатива е повишаване на осведомеността относно устойчивото използване на ресурсите и управление на отпадъците. Темата тази година е „Намаляване отпадъците от опаковки”.

eko
В тази връзка на една от стените в коридора на училището са нарисувани симпатични контейнери, които приканват към разделно събиране. Пред рисунката са поставени два обозначени коша, осигурени от Община Белене, чиято задача е приютяването на хартиени и пластмасови отпадъци.

eko5

Служителите на Общината дадоха възможност на ученици да проследят пътя на отпадъците до регионалното депо до с. Санадиново, където наблюдаваха процеса на сепариране, компостиране и депониране на отпадъците. Участваха и в Европейския ден за почистване на училищния двор.

eko2
Учениците попълниха анкета, която ги подтикна да се замислят до каква степен те и техните семейства живеят еко. А по идея на осмокласника Алек Иванчев, бяха изработени табелки, приканващи да спираме водата и загасваме осветлението, когато не са ни нужни.
Кампанията на ОУ „Васил Левски” е част от европейска мрежа от организации и институции, активно участващи в популяризирането на идеите за намаляване на отпадъците. С тези дейности училището участва в конкурс за европейска награда.
Снимки: ОУ „Васил Левски” – Белене

eko6

eko4

eko3

НАЙ-НОВИ: