Около 1,5 милиона лева са нужни за ремонт на хижа „Плевен“

21.11.2016 11:46

21.11.hija1

В събота на хижа „Плевен“ бяха чествани 115 години от основаването на туристическо дружество „Кайлъшка долина“ и 45 години от откриването на хижа „Плевен“. Там бе учреден и „Обществен фонд за хижа „Плевен“, който ще събира средства за реконструкцията и модернизацията на хижата. Мотото на фонда е „Дари от сърце за сърцето на Балкана“. По предварителни разчети за реконструкцията ще са нужни около 1,5 милиона лева. По решение на ЦС на БТС проектантът на хижа „Плевен“ архитект Иван Стефанов получава най-високото звание на съюза – Златен медал „Алеко“. Отличието ще му бъде връчено от УС на ТД „Кайлъшка долина“.

21.11.hija2

Накратко историята на дружеството, представена от председателя доц. д-р Венци Росманов:

Уставът на плевенското туристическо дружество е подписан през януари 1901 г. със 75 членове. През май същата година то е вписано като клон в Задругата на туристическите дружества и негови представители участват в първия събор. На 27 август плевенски туристи участват и в изкачването на Черни връх. Любопитно е, че първият футболен клуб в Плевен – „Скобелев“, е създадени именно към туристическото дружество към края на 1915 година. През 1920 година Централното настоятелство на Българския туристически съюз е преместено в Плевен, а председателят и цялото ръководство са плевенчани. От 1922 година туристическото дружество носи името „Кайлъшка долина“. Днес в структурата на дружеството има девет клуба и хор „Кайлъшко ехо“. Клубове те са: Клуб по пешеходен туризъм, Клуб по воден туризъм, Клуб по ски туризъм, Клуб по колотуризъм, Клуб по ориентиране, Клуб по алпинизъм, Клуб по спелеология, Клуб ветерани туристи, Клуб на учителите за ученически туризъм.

Историята на хижата:

Взема се решение да се построи хижа близо до връх Ботев и през октомври 1966 година вече има разрешение за строителство. Строежът е поверен на плевенското поделение на Строителни войски. Заслугата за избора на мястото на хижата е на проектанта арх. Иван Стефанов и на Иван Бешев, в чиито ръце е цялата организация и координация на строителството. Хижата е открита на 14 ноември 1971 година в присъствието на тогавашния председател на Народното събрание, тогавашният председател на БТС Пеко Таков, ръководителите на няколко окръга. Оттогава до днес през хижата са минали стотици хиляди туристи, включително ученически групи и курсанти от ВВВУ. През годините са извършвани много подобрения и строителни работи. Изградена е пречиствателна станция, въжена линия, довършена е втората постройка – т.нар. Малка хижа, основни ремонти на кухненския блок, санитарни възли, подмяна на дограмата и др. Сега има нужда от основна реконструкция.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: