Проф. Григор Горчев: Макар и бавно, роботизираната хирургия у нас върви по своя правилен път

17.11.2016 11:14

17.11.urology1

Вторият ден на форума по роботизирана хирургия с практическа част в гинекологията и урологията започна днес в Телекомуникационния ендоскопски център към МУ – Плевен. Той е посветен на роботиката в урологията, а активните участници лекари-уролози, които се обучават на системата, са общо 10 – шестима уролози от УМБАЛ „Александровска“ – София, един специалист от Болница „Доверие“ – София, двама от УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ и един от Военната болница в Букурещ, Румъния.
Участниците бяха приветствани от чл-кор. проф. Григор Горчев, ръководител на Телекомуникационния център, който посочи, че макар и бавно, роботизираната хирургия в България върви по своя правилен път. Той отбеляза, че смяната на поколенията е факт и все повече млади специалисти гинеколози и уролози имат амбиция да се развиват в областта на роботизираната хирургия.

17.11.urology2
Благодарност към домакините на форума изрази началникът на Клиниката по урология при УМБАЛ „Александровска“ и председател на Българското урологично дружество доц. Марин Георгиев. Важно е да отдадем дължимото на проф. Горчев и проф. Томов, затова че те са пионери в България в роботизираната хиругия, отбеляза той, допълвайки, че гинекологията е повлякла крак и за другите специалности. „Много пъти – и пред студенти, и на научни форуми, съм казвал, че не можеш да избягаш от новото – то ще те намери дори да се скриеш в миша дупка. По-важното е специалистите бързо да осъзнаят какви са предимствата и колкото могат по-бързо да станат част от новите тенденции“, каза доц. Георгиев. Той посочи, че важният факт за днешния ден е, че за първи път в страната се провежда събитие, в което уролози ще могат да седнат на конзолата и на практика да работят в реални условия и сами да се уверят в предимствата на робота. Още помня един конгрес в Берлин, по време на който аз сторих това за първи път и след това не мигнах от вълнение цяла нощ, сподели председателят на Българското урологично дружество.

17.11.urology3
След приключване на семинара по роботизирана хирургия с практическа част в гинекологията и урологията всички активни участници ще получат сертификати за придобитите знания и умения за работа с роботизираната система.

17.11.urology4

#тагове:

НАЙ-НОВИ: