Новите социални центрове в Левски в помощ на деца и младежи в неравностойно положение

15.11.2016 14:25

ofelia_kaneva

Днес в град Левски се откриват два нови социални центъра. Това съобщи пред медиите в пресклуба на БТА в Плевен кметът на община Левски Любка Александрова, заедно с нея бе и председателят на Държавната агенция за закрила на детето Офелия Кънева.

Единият център е за настаняване от семеен тип и е с капацитет 14 деца на възраст над 3 годинки. 12 от тях ще са изведени от специализирани институции, ще има и две допълнителни места за настаняване на деца/младежи по спешност. В центъра момчетата и момичетата ще растат в среда, близка до семейната, ще получат индивидуализирани грижи и подкрепа за изграждане на уменията им за самостоятелен живот.

Вторият социален център е за социална рехабилитация и интеграция и е с капацитет 30 потребители. Това могат да са деца и младежи от 3 до 18 години с хронични заболявания, лица с умствени /множествени/ увреждания, преживели насилие, със специални образователни потребности, нуждаещи се от рехабилитация. Тук помощ могат да потърсят и талантливи деца, които имат нужда от подкрепа, подчерта още Любка Александрова.

И двата центъра са изградени с финансиране по мярка 321 на Програмата за развитие на селските райони 20017 – 2013 г. Общата стойност на договора за двата центъра е 776 816 лв.

ofelia_kaneva1

 

Офелия Кънева подчерта, че Левски е един от градовете включен в Националния календар за отбелязване Седмицата за правата на децата с три събития. Първите две са откриването на социалните центрове, а третото е среща на председателя на ДАЗД с членовете на Ученическия парламент в Левски.

Седмицата за правата на децата цели да фокусира усилията на всички органи по закрила на детето и на всички онези организации и институции, които без да са органи по закрила на детето, допринасят за по-добрия живот на всички деца, поясни Офелия Кънева.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: