„Сладко хоро“ под мотото „Диабетът не ни спира“ извиха плевенчани на площада (галерия + видео)

12.11.2016 12:47


С молебен за здраве, отслужен от отец Красимир от храм „Света Троица“, започна инициативата „Диабетът не ни спира“ днес на площад „Възраждане“ в Плевен. Както писахме, тя е посветена на Световния ден за борба с диабета – 14 ноември, а нейни организатори са Сдружение „Култура без граници“ с председател Росица Пандова, ФТК „Българско хоро“ – Плевен с ръководители Олга и Минко Мустакови, Асоциация „Диабет“ и Народно читалище „Култура 2014“ – Плевен.

12.11.horo1
Приветствие отправи официалният гост на проявата – председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев, който посочи, че Община Плевен и ОбС – Плевен са сред обществено значимите организации, които трябва да помагат в борбата с диабета. Той изрази благодарност към Асоциация „Диабет“ за успешното дългогодишно партньорство, подчертавайки, че най-важната цел на организираната инициатива, провеждаща се паралелно в Плевен и София, е профилактиката и превенцията на диабета. Всички вие – хората, носещи това заболяване, сте бойци, защото знам пред какви трудности сте изправени в ежедневието си, каза още Митев, като изрази увереност, че проявата по повод Световния ден за борба с диабета ще е първата от една дълга поредица.

12.11.horo2
Събралите се на площад „Възраждане“ поздрави и Веселка Генчева от Сдружение „Култура без граници“, която сподели, че също има човек с диабет в семейството си, а именно – нейното дете. Ние от Сдружение „Култура без граници“ вярваме, че можем да дадем на децата с диабет едно бъдеще и надежда да живеят мечтите си – без значение, че те се борят с това хронично заболяване, каза тя, допълвайки, че диабетът не е присъда, а начин на живот. От своя страна, председателят на Асоциация „Диабет“ – Плевен Даниела Илиева, сподели, че живее със заболяването вече 40 години, но това по никакъв начин не я променило, като човек. Усмивката е на лицето ми и продължавам да раздавам надежда, посочи тя. Илиева подчерта, че в сините балони, които плевенчани пуснаха да полетят в края на инициативата, няма нищо предизборно, каквито коментари са се чули, като изтъкна, че синият кръг е символ на диабета и обединените усилия на глобалната диабетна общност в борбата с пандемията.

12.11.horo3
След като организаторите от ФТК „Българско хоро“ и ТК „Чародейка“ отправиха танцов поздрав, всички заедно се хванаха на кръшно „Сладко хоро“. Освен хорото, в инициативата „Диабетът не ни спира“ бе включена и изложба с фотоси на хора с диабет, чиято цел е да покаже, че това заболяване не ги е спряло да живеят живота си, както всички останали. Автори на снимките са Илка Антонова, Георги Мустаков и Иван Иванов. Всяка от 17-е фотографии е придружена и със съответно послание.

12.11.horo4 12.11.horo5 12.11.horo6 12.11.horo7 12.11.horo8 12.11.horo9 12.11.horo10 12.11.horo11 12.11.horo12 12.11.horo13

#тагове:

НАЙ-НОВИ: