Новоизбраният декан на Факултета по фармация проф.Тони Веков ще представи днес мандатната си програма

10.11.2016 8:00

6.10.farmaciq

Днес от 14.00 ч новоизбраният декан на Факултет „Фармация“ проф. Тони Веков ще проведе първата си среща с представители на медиите, за да представи основните акценти в мандатната си програма за периода 2016 – 2020 година. Проф. Веков ще очертае мисията, целите и приоритетите в развитието на най-новото основно звено в структурата на МУ-Плевен, както и задачите които си поставя в основните направления на дейност – учебно-преподавателска, научно-изследователска, административна и обществена.
На 12 септември в началото на новата академична 2016/2017 година МУ-Плевен посрещна с добре дошли първите 30 студенти – бъдещи магистър-фармацевти, приети в специалност „Фармация“ по държавна поръчка, от общо 435 първокурсници, които прекрачиха прага на плевенската Алма Матер. На 30 март 2016 г. Народното събрание взе окончателно решение за разкриване на Факултет по Фармация в структурата на Медицински университет – Плевен. Откриването на факултета е в съответствие с националните и регионалните стратегически задачи за развитието на здравеопазването и фармацевтичните грижи. По този начин ще се задоволят потребностите от кадри по специалността „Фармация“ в областите от Северозападна и Централна Северна България, необходими за фармацевтичната промишленост в района.
До постигането на най-високата си стратегическа цел, ръководството на висшето училище извървя дълъг тригодишен път на много работа и усилия, с подкрепата на цялата академична общност и всички институции. Откриването на факултета е по предложение на ръководството на висшето училище и въз основа на получена положителна оценка от Националната агенция за оценяване и акредитация. Първата стъпка е получената положителна оценка на проект за откриване на Факултет по фармация за обучение по специалност от регулираните професии „Фармация“ на ОКС „магистър“ и определен капацитет от 300 студенти, а втората – положителната оценка на проект за откриване на самата специалност. Изградена е нова материално-техническа база със средства от инвестиционната програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите”. Осигурен е и достатъчен брой хабилитирани и нехабилитирани преподаватели с необходимата квалификация и професионална подготовка, които могат да участват в обучението по студентите по новата специалност.
Факултетът по фармация има академичен състав от 59 преподаватели – 23 хабилитирани лица, доценти и професори, и 26 нехабилитирани преподаватели. Те са разпределени в 5 катедри – „Химия и биохимия, физика и биофизика“, „Микробиология, вирусология и медицинска генетика“, „Фармакология и токсикология“, „Фармацевтична химия и фармакогнозия“ и „Технология на лекарствените форми и социална фармация“. На 12 октомври 2016 г. се проведе Общо събрание, на което единодушно бе избран първия декан на Факултета по фармация проф. Тони Веков с мандат 2016 – 2020 година.
Професор Тони Веков е доктор на науките и професор в катедра „Медицинска етика, управление на здравните грижи и информационни технологии“ към МУ-Плевен. Завършил е Софийски Университет „Климент Охридски”, Биологически факултет, магистратура „Биотехнологични процеси“ и магистратура „Здравен мениджмънт“ в Медицински университет – София, Факултет по обществено здраве. Има множество специализации: в БАН, Институт по органична химия, “Биоорганичен синтез на високомолекулни пептиди и дезoксирибонуклеинови киселини”; “Управление на човешките ресурси” – Sanofi~Synthelabo Франция; регулярни специализации за старши мениджъри в Швейцария, Австрия, Русия, Германия, Франция и Белгия; информационни технологии в здравеопазването и здравното осигуряване – SAP Германия и специализация по стандартизиране и сертифициране – ISO 9001:2000. Проф. Веков води лекционни курсове пред студенти по фармация, бакалаври по здравни грижи, магистри по здравен мениджмънт и пред студенти в медицинските колежи по здравноосигурителни системи, по основи на управлението в здравеопазването, по лекарствена и реимбурсна политика и маркетинг и връзки с обществеността. Научните му интереси са насочени в областта на реформите и управлението на здравните системи, ефективност на здравните услуги, организация и управление на кардиологичната помощ, здравноосигурителни системи и развитие на здравното осигуряване в България, лекарствена и реимбурсна политика, фармакоикономика и др. Автор е на повече от 200 научни трудове в национални и международни научни издания (общ импакт фактор IF 52,33), на 19 учебника, 4 монографии и 2 практически ръководства. Проф. Веков е член на редакционните колегии на три научни издания, като има повече от 100 цитати в научни публикации.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: