Най-добрата колекция в света от скитски царски монети показват в Плевен (галерия)

10.11.2016 18:21

10.11.rim1

Изложбата „Монетите на скитските царе – най-значимата научна колекция със скитски монети в света” бе открита тази вечер в Регионалния исторически музей в Плевен. Тя е представена от Нумизматичен музей – Русе, а повече за най-добрата колекция в света от скитски царски монети разказа неговият директор и съставител на колекцията проф. Димитър Драганов, който запозна гостите не само с уникалната експозиция, но и с факти от историята на скитските царства.

10.11.rim2

Проф. Драганов сподели, че колекцията от около 500 екземпляра вече е получила световно признание, получавайки преди няколко години отличие на Световния конгрес по нумизматика в Глазгоу. Това признание е важно не само за нашия музей, но и за България като цяло, тъй като досега нито един български учен не е бил награден на подобен научен форум, изтъкна специалистът. Той посочи, че монетосеченето на скитските царе е едно от най-загадъчните в западнопонтийския ареал, а античните автори не са написали нито ред за владетелите, формирали две царства на територията на днешна Добруджа. Монетите са единствените документи затова, че скитските царе са съществували, защото върху тях личат имената на владетелите и техните титли, изтъкна професорът, допълвайки, че интересът на учени и колекционери към монетите оправдано е огромен.

10.11.rim3
Уникални са и електронните витрини, в които монетите са показани. Те са авторска разработка на проф. Димитър Драганов и разполагат с монитор, компютър и касета за монетите, като благодарение на тях зрителите могат да разгледат по-подробно експонатите и да научат повече за изображенията и надписите върху тях.
Колекцията е формирана в продължение на много години от братя Бобокови, основатели на Нумизматичен музей – Русе и собственици на компаниите “Приста Ойл” и “Монбат”. Монетите са идентифицирани и регистрирани съгласно действащото законодателство.

10.11.rim4 10.11.rim5 10.11.rim6 10.11.rim7 10.11.rim8 10.11.rim9 10.11.rim10

#тагове:

НАЙ-НОВИ: