Плевенският Хор „Звъника“ зарадва жителите на Тетевен по повод 139 години от освобождението на града

02.11.2016 10:55

2.11.zvanika

На 1 ноември Тетевен чества двоен празник – Деня на народните будители и освобождението си от османско иго преди 139г. По случай двата празника, беше организирана тържествена програма, която започна още в 09.00 ч., в църквата „Св. Всех Святих“.
Хор „Звъника“, при Центъра за работа с деца в Плевен с ръководител Ваня Делийска, стоплиха сърцата на всички присъстващи в студената сутрин, след което в знак на уважение, бяха поднесени цветя и венци пред паметника на загиналите за освобождението на Тетевен руски воини. Празникът продължи на площад „Сава Младенов“, където кметът на Тетевен д-р Мадлена Бояджиева, тържествено издигана знамето на град Тетевен. Тя приветства събралите се с думите: „Първи ноември – скъп за тетевенци празник, защото на този ден след петвековно турско робство идва свободата, извоювана с кръвта на руските воини и българските опълченци. Тържествен ден, празничен ден! Тетевенци имат пълното основание да бъдат горди, да имат своето самочувствие за достойното си място в историята на България.“
След това последва музикална програма, с изпълненията на Хор „Звъника“ и ФФ „Алтън Тетевен“, а по случай празника на града, председателят на Общински съвет – Тетевен – Мария Стойчева, организира тържествена сесия в заседателната зала на Общината. Тя каза следното: „Денят на Тетевен е ден, в който спокойно можем да седнем и да обърнем поглед назад, в десетилетията, във вековете и да помислим за миналото, за да видим не само празника, но и символа. За да си спомним, да се поучим, да се преклоним и да подражаваме, както и да продължаваме и никога да не забравяме.“. На сесията бяха наградени и заслужили тетевенци, хора с принос към неговото развитие. Д-р Бояджиева награди Петко Маринов и Мария Милева, с грамота и плакет за заслугите им към развитието на традициите и културата на града, а г-жа Стойчева връчи плакети и грамоти на Цветанка Станева, Маринета Иванова, Детелина Събева, Лалка Гайтанджиева, Надя Митева, Наталия Цанева, Първолета Василева и Маринела Маркова, за значителен принос в съхраняването на българската духовност, традиции и култура в образователната сфера. Посмъртно, със званието „Почетен гражданин на гр. Тетевен“, бе удостоен художникът Лукан Цоков. С приключването на тържествената сесия, жителите и гостите на града, имаха възможността да присъстват на откриването на изложба-живопис под надслов: „Един отминал Тетевен в света на художника Лукан Цоков“.
В ранния следобед, децата от НУ „Хаджи Генчо“ бяха подготвили представление, което бе посветено на манастир „Св. Илия“ и се проведе в двора на обителта, а гвоздеят на програмата беше концертът на Николина Чакърдъкова, който се състоя на площад „Сава Младенов“. Народната изпълнителка внесе много настроение и емоции, а събралото се множество на няколко пъти сформира кръшни хора, за да могат тетевенци заедно и обединени да превърнат събитието в истински празник. Краят на вечерта бе сложен с празнична заря, която озари целия площад.
Поздравителни адреси бяха получени от: г-н Росен Плевнелиев – Президент на Република България, г-н Бойко Борисов – Министър-председател на Република България, г-н Даниел Панов – председател на управителния съвет на НСОРБ и кмет на Община Велико Търново, г-жа Ирина Митева – Областен управител на област Ловеч, кметове на Общини и др.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: