Плевенчани почетоха делото на народните будители

01.11.2016 11:39

1.11.buditeli1

Стотици плевенчани се събраха днес край паметника на Иван Вазов пред едноименното училище за тържественото отбелязване на Деня на народните будители – 1 ноември. Сред официалните гости бяха зам.-кметовете Стефан Милев, Милен Яков и Тодор Еленков, областният управител Ралица Добрева, председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев, народният представител Владислав Николов.

1.11.buditeli2
В Деня на народните будители всички ние се прекланяме пред големите българи, за които духовността е не само призвание, а същност и мисия, каза в словото си по повод празника зам.-кметът Стефан Милев. Той посочи, че векове наред българската духовност е била и остава стожер на националното ни достойнство и памет, пазител на вярата и езика, най-безценната реликва в историческата ни съкровищница.

1.11.buditeli3
Милев изтъкна, че безброй радетели на българското самосъзнание – книжовници, просветители, духовници, борци за национално освобождение – са вградили своята любов към Родината, таланта, енергията, мъдростта и волята си в светилището на българската духовност. „Всички ние можем да се гордеем с техните съвременни следовници – нашите учени, творци, млади таланти, хората, посветили живота си на културата и образованието. Безспорните им постижения ни дават самочувствието на българи и достойна част от европейската общност с уникалния ни дух, светоусещане и култура“, каза още Стефан Милев. Той подчерта, че днес е ден на признателност, но и на размисъл за ценностите на нашето общество, за приемствеността, за приоритетите в нашата европейска страна. И нека по-често се докосваме до магията на фолклора, безценното послание на книгата, вълшебството на мелодията и хармонията на картината, дръзката научна мисъл, създали пред света неподражаемия образ на България, отправи послание зам.-кметът на Община Плевен.

1.11.buditeli4 1.11.buditeli5 1.11.buditeli6 1.11.buditeli7 1.11.buditeli8

#тагове:

НАЙ-НОВИ: