Красимир Янков: Смяната на директори на ОДМВР-Плевен води до хаос в разкриването на престъпления

26.10.2016 16:50

krasimir_iankovBSP

Убийството на младо момче в село Брестовец, кражба в особено големи размери на пари и скъпа техника от складовата база на плевенска фирма, поредица от касоразбивания, дързък банков обир, както и обир на каса в голям магазин за техника, домови кражби с общ почерк. Общото между всички изброени криминални престъпления, извършени на територията на ОДМВР-Плевен е, че те са извършени при дълъг период от време в рамките на краткосрочни мандати на осем директора – Пламен Павликянов, Светозар Илиев, Красимир Димитров, Мирослав Петров, Денислав Маринов, Йордан Каменов, Венцислав Катинов, Георги Григоров и сегашният директор от април Красимир Начев. Това каза днес на брифинг в пресклуба на БТА в Плевен депутатът от „БСП – лява България” Красимир Янков. Участие взеха също така областният лидер на БСП Диана Ботева, общинският председател в Плевен на партията Свилен Атанасов и зам.председателят Ева Маринова.

krasimir_iankov_pleven

Всички тези престъпления остават без установен извършител като Янков посочи, че има и бум на кражби на луксозни автомобили, отнети противозаконно от техните собственици. „Това са престъпления, които няма как да не са част от организираната престъпност и това доказва слабата организираност в работата на МВР под управлението на ГЕРБ в сектора, не може да бъде преписано само на дейността на ОДМВР-Плевен”, категоричен бе депутатът от „БСП – лява България”.

Другият голям проблем Янков посочи, че е битовата престъпност. Основен момент тук е липсата на кадри, доказаният недокомплект в МВР. „Румяна Бъчварова заяви, че не може да осигури присъствие на полицай във всяко едно населено място. Кой според Вас трябва да гарантира спокойствието на хората и тяхното имущество в селата с повишени престъпления като Търнене, Бръшляница, Радомирци, Петърница, Мечка, Бохот, Върбица, Пелишат? Кабинетът „Орешарски” предприе извънредна мярка за използването на Жандармерията в такива населени места. С влизането на кабинета на Борисов 2 това бе отменено с мотива, че не е ефективно. Но МВР не разработи никакъв алтернативен вариант и напълно абдикира от борбата с битовата престъпност”, каза още Красимир Янков.

„Самата смяна на директори на Областната дирекция на МВР води до хаос в разкриването на престъпления. Това са 7 директора с премиер Бойко Борисов и един заварен, който е сменен и стават осем за период от 6 години”, добави още депутатът.

Свилен Атанасов коментира, че абдикацията от битовата престъпност може да се види във всяко едно малко населено място и добави, че от БСП – Плевен са имали среща с хората в Бръшляница, където е бил поставен именно този проблем.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: