Откриха възстановения паметник на Ракитин пред едноименното читалище в „Сторгозия“

21.10.2016 13:31

21.10.rakitin1

С водосвет, отслужен от отец Милен, днес бе открит възстановеният бюст-паметник на поета Никола Ракитин пред едноименното читалище в квартал „Сторгозия“. Сред официалните бяха председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев, председателят на Съюза на народните читалища Николай Дойнов, общински съветници.

21.10.rakitin2
Ще припомним, че паметникът на Ракитин, дело на известния български скулптор Кирил Тодоров, правен през 1936 г. в Рим, Италия, бе отмъкнат от неизвестни извършители през април тази година, като за злодеянието тогава информира председателят на НЧ „Ракитин 1969“ Чавдар Луканов. Новият бюст отново е изработен от мрамор, негов автор е скулпторът Венцислав Василев, като със средства за паметника са помогнали родолюбиви плевенчани.

21.10.rakitin3
Повече за живота и делото на големия поет припомни Николай Дойнов, който посочи, че светли имена, като него, продължават да живеят със стиховете си в сърцата на много хора, които обичат изкуството и вярват, че един ден класици като Ракитин ще бъдат изучавани не само в университетите, но и в училищата. Присъстващите приветства и председателят на ОбС – Плевен Мартин Митев. „Въпреки тежките години, които преживяха читалищата след 1989 г., свързани с демографската криза и липса на средства, те продължават да работят за това, за което са призвани. Считам, че наш дълг е всички ние да обединим усилия и да подкрепим тези културно-просветни средища“, каза Митев. В програмата с рецитал на творби от Никола Ракитин се представи поетесата Валентина Атанасова, а с танци – малките възпитаници на Фолклорен ансамбъл „Дружба“ с ръководител Иваничка Гергушка.

21.10.rakitin4
След кратката тържествена част в салона на читалището бе организиран коктейл, в началото на който Мартин Митев бе награден от Николай Дойнов с грамота и почетен знак на Съюза на народните читалища.

21.10.rakitin5

#тагове:

НАЙ-НОВИ: