С 10% се е увеличило натоварването на електроразпределителната мрежа в Плевен

17.10.2016 8:00

9.09.cez

Понижаването на температурите води до значително повишаване на консумацията на електроенергия в Западна България, като най-значително е то в София, съобщават от дружеството „ЧЕЗ-Разпределение България“. През първите 10 дни от октомври по-студеното време стана причина за повишаване на товарите по мрежата с 15 на сто спрямо аналогичния период на предишния месец. Средният спад на температурите за територията, обслужвана от ЧЕЗ, за този период е 7,3 градуса, посочват от компанията.
Заради студеното време хората прекарват повече време вкъщи, ползват повече и по-дълго електрически уреди за отопление, готвене и др., които често са от нисък енергиен клас, което ще се отрази върху месечното потребление на ток, обясняват от ЧЕЗ.
Анализът на данните показва, че товарите по мрежата са нараснали най-много в София – с 18 процента за дните от 1 до 10 октомври спрямо същия период на миналия месец. В Плевен товарите са с 10 на сто по-високи, а в Благоевград нарастването е най-малко – 5 процента, което се дължи на по-топлия климат в този район.
На клиентите, които искат да контролират консумацията на електроенергия, компанията предлага многобройни полезни съвети за намаляване на потреблението, достъпни на корпоративния сайт www.cez.bg, в секцията „Енергийна ефективност“, раздел „За клиента“. На сайта в раздела „Е-услуги“ може да бъде намерен и калкулатор за изчисляване на консумацията на домакинствата.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: