„Българите идат” – спектакъл, зареден с много родолюбие

17.10.2016 13:52

dimo

На 20 и 21 октомври ще са премиерните представления на най-новия спектакъл на Драматично-куклен театър „Иван Радоев” – Плевен и Северняшки ансамбъл „Иван Вълев” –  „Българите идат” – BG Sedianka шоу”. Един авторски спектакъл на Димо Дешев по текстове на Елин Пелин, Чудомир, Михалаки Георгиев, Петко Р. Славейков, Йордан Радичков. Сценографията и костюмите са на Зоя Минева, музикален консултант е Анелия Дечева, а в ролите зрителите ще видят Мариета Калъпова, Ива Николова, Надя Новоселска и Георги Ангелов.

Днес на пресконференция в последните дни преди премиерата Димо Дешев не един път подчерта, че този спектакъл не е само негов като авторство, а своят принос имат както актьорите, така и изпълнителите от Северняшкия ансамбъл.

dimo_deshev

„Ние само въображаемо отиваме в бъдещето, по-скоро изследваме миналото си, за да разберем, ние българите, кои сме, от къде идваме и накъде отиваме”, сподели Димо Дешев. И добави, че спектакълът насочва вниманието на зрителя към подводните камъни, останали от нашето минало, които могат да ни изиграят лоша шега като националния ни характер, черти от този характер като грандомания, липса на национално самосъзнание. В „Българите идат” има и сатирични, и комични, и трагични моменти.

Според актьора Георги Ангелов „Българите идат” е не само за България, но може да се гледа навсякъде в балканските страни. „Представлението е с много дух, мисля си, че накрая у всеки зрител ще остане една сълзичка, която ще преглътне и ще иска да има българи.”, добави и актрисата Мариета Калъпова.

И режисьорът, и актьорите смятат, че спектакълът е зареден с много родолюбие, ще пробуди у зрителите патриотични чувства и чувства на общност, че са българи.

bg_sedianka1

Ето и къде ще ни отведе сюжетът:

Древногръцкия писател Аристофан в една от своите комедии разказва как Жените на древна Елада отиват в Народното събрание, преоблечени като мъже и гласуват да се спрат войните, да настъпи мир и мъжете за се завърнат по домовете си! В днешно време – историята се повтаря! Българските жени отиват в Събранието на Европа, за да поискат от Председателството на ЕС – през 2018 година – ако ще се дава Съюза да го управляват българите, то да се даде на тях, на Български- те жени, а НЕ на мъжете!

И – привеждат примери от българската история, фолклор и литература, които ясно доказват женската им теза, че с каквото и да се захванали българските мъже през вековната история – винаги са го довеждали до провал, криза или национална катастрофа, така че… !

bg_sedianka

#тагове:

НАЙ-НОВИ: