Уникални архитектурни проекти на арх. Иван Стефанов представиха в Държавен архив – Плевен (галерия)

11.10.2016 11:10

11.10.maketi1

Изложба, включваща архитектурни проекти и макети за изграждане на културни здания, административни и жилищни сгради, изготвени от арх. Иван Стефанов, бе открита вчера в Държавен архив – Плевен. Инициативата бе част от програмата за отбелязване на 10 октомври – професионалният празник на българския архивист и 65-годишнината от създаването на държавни архиви в България.

11.10.maketi2
Преди година и половина от Държавен архив – Плевен ме помолиха да им предам проектите, които съм запазил, от близо 50-годишната ми дейност като архитект, сподели пред „Плевен за Плевен“ арх. Иван Стефанов, допълвайки, че по време на професионалния си път е направил над 1300 проекта. Успях да запазя доста от тези неща, но и голяма част от тях бяха пръснати на различни места, като в крайна сметка събрах и предадох на плевенския Архив около 120 проекта, разказа именитият архитект, адмирирайки идеята на ръководството на ДА – Плевен да ги представи в изложба.

11.10.maketi3
Показаните в интересната експозиция макети и проекти са действително уникални, като сред тях е такъв на т.нар. музикален център в Плевен. На вниманието на плевенчани са изложени три макета на арх. Стефанов от отделните турове на конкурса, в който са участвали част от най-изявените български архитекти. Тук е и проектът за Художествена галерия „Илия Бешков“, който печели конкурса, определен от един от най-големите български архитекти проф. Вълчанов не просто като проект, а като песен. „Аз, маниачето, реших да поставя с бронзови буквички, хванати с винтчета, името си на първия етаж на сградата. На третия ден те изчезнаха – партията наредила да бъдат премахнати. Останаха само дупките от винтовете, които поразавящо ми напомняха на дупки от куршуми. Но не се разстроих, а тъкмо напротив – казах си „Значи съм личност“, защото в България е традиция личностите да се убиват“, спомня си именитият плевенчанин.

11.10.maketi4
Гостите на изложбата ще видят и проект за Дом на БЗНС в Плевен, спрян с аргумента, че не може земеделците да имат по-хубава сграда от Партийния дом – днес Областна администрация. Интерес предизвикват и проектите за музикален център във Варна, овалната Ритуална зала в Белене, уникалният по своята архитектура катедрален храм в Силистра, Панорама „Плевенска епопея“, сградата на Българската народна банка в София, представителен хотел на Министерството на отбраната в Плевен, паметникът „Създатели на българската държава“ в Шумен и разбира се – първият проект на Иван Стефанов – този за хижа „Плевен“ от 1965 г.

11.10.maketi5
Съдбата на архитектурните проекти е такава, че ако някой от тях бъде класиран и авторът му получи съответната награда, той вече не му принадлежи, сподели арх. Иван Стефанов. „Когато в началото на 80-те години на миналия век организираха Национален музей на архитектурата във Велико Търново, бе подбрано най-доброто, с което разполага България и аз бях сред авторите с може би най-много представени проекти, включително и в т.нар. Златен фонд. За съжаление, обаче, този музей изчезна, сградата му смени собствеността си и никой така и не разбра къде отидоха проектите. Затова и в тази изложба имам възможността да представя само отделни фрагменти от създаденото от мен“, разказа още архитектът.

11.10.maketi6 11.10.maketi7 11.10.maketi8 11.10.maketi9

#тагове:

НАЙ-НОВИ: