Край Белене е един от най-проблемите участъци по река Дунав

11.10.2016 8:41

dunav_belene_persina

Край Белене е един от най-проблемите участъци по река Дунав. Става въпрос за участъка при остров Милка. Там, край Попина и Бръшлен са трите най-опасни прага по Дунав, посочва в интервю за БТА изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ (АППД) Павлин Цонев.

По думите му последните години са трудни за корабоплаването по Дунав заради ниското ниво, а през месеците септември и октомври реката е най-маловодна. В последните 30 години се наблюдава и общо намаляване на водните количества на реката.

„Ситуацията не е по-различна от други години. Нужни са валежи в Западна и в Централна Европа, които да повишат нивото на реката. Най-големите притоци, които осигуряват дебит на река Дунав, са Сава, Тиса и Драва“, обяснява Цонев.

Той препоръчва на капитаните да се съобразяват с дълбочините, което означава, че натоварването на корабите трябва да е по-малко – под техния капацитет, за да могат плавателните средства да преминат през критичните участъци.

За преминаването през даден критичен участък, в зависимост от натоварването и от броя на секциите на един състав, може да е нужно и денонощие, посочва още изп.директор на АППД.

Снимка: ПП „Персина”, архив

#тагове:

НАЙ-НОВИ: