Евгени Минчев: Паметник на Емил Димитров и в София, защо не?

22.09.2016 17:16

minchev

„Моите спомени с Емил са като неговите песни – разнообразни, като първите ми любови, повечето ми раздели”. Това сподели като част от спомените си, свързани с легендарния певец Емил Димитров, светският хроникьор Евгени Минчев. Той бе снощи в Плевен, за да се наслади на благотворителния концерт в Драматично-куклен театър „Иван Радоев” с цел набиране средства за изграждане паметник на Емил Димитров в родния му град.

„Както казва Емил в една от песните си: „При теб ме връща вечно любовта”. Така че в Плевен ме доведе любовта към Емил Димитров, благодарение на когото аз съм в София и благодарение на когото срещнах много интересни хора в живота си. Той и неговият импресарио Васил Андреев дадоха тласък в моя живот”, добави още Минчев.

На въпроса как си представя паметника на Емил Димитров, Евгени Минчев отговори така: „Смятам, че хората имат много големи очаквания за паметници на личности, които са големи в техните души. Емил е точно такъв. В Париж паметникът на Едит Пиаф, която е световна знаменитост, е на един много малък площад, на който се събира много малък бюст с много малкото й личице. Така че може би паметникът на Емил трябва да е подобен. Аз не си представям сталинският тип паметник, на който Емил Димитров стои на 12 метра постамент. Хората трябва да могат да се доближат очи в очи идола си, не да му се подчиняват. Защото височината е подчинение. Представям си го скромен, малък на ръст като самия него, но да има огромна аура. Зад него да има или широчина, или главна алея, или растителност”.

Евгени Минчев добави и, че е предложил на Емил Димитров-младши на 23 декември, когато е рожденият ден на големия изпълнител, да организира едно събиране със свои клиенти, приятели и медии, с които да се продължи тази инициатива и може би да бъде изграден паметник на Емил Димитров и в София.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: