Расте интересът към силанизирането, на 315 деца в Плевенско са поставени силанти през 2015-а

19.09.2016 14:33

19.09.silanti2

Стартира тазгодишната инициатива за безплатно поставяне на силанти на деца от 5 до 9 (ненавършени) години, която ще продължи до 22 ноември. Тя е по Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 г., организирана от Български зъболекарски съюз, Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката.  Това съобщи пред „Плевен за Плевен“ областният координатор по програмата д-р Николай Стоянов.
Стоматолозите, които извършват силанизиране по националната програма в област Плевен, са общо 12, като освен в Плевен, силанти поставят също и специалисти в Левски, Никопол и Червен бряг. Д-р Стоянов припомни, че програмата е в ход вече няколко години, като се наблюдава прогресивно увеличение на броя на родителите, които желаят на децата им да бъдат поставени силанти. Като пример специалистът посочи, че през миналогодишната кампания в Плевенска област са били направени силанти на 315 деца, а общият брой на силанизираните зъби е бил 1 148, отбелязвайки, че през 2015-а програмата продължи едва един месец. Той припомни, че процедурата е напълно безвредна и безплатна, като е необходимо родителите единствено да се обадят на включените в програмата стоматолози, за да запишат час за своето дете.
Чрез силанизирането зъбите се „запечатват“ и се предпазват от развитието на кариес. Манипулацията се прави само на шестите зъби, които са първите постоянни, обясни д-р Стоянов. Извършва се в посочената възрастова граница, когато зъбите са най-уязвими и още не са оформени. Ако обаче кариесът вече е започнал, не се извършва силанизация, зъбите се лекуват по стандартните методи.
Изследванията показват до 70% редукция на кариесите при зъбите, на които са поставени силанти. Методът се прилата във всички развити страни, а в Япония например над 80% от децата имат силанти. Силантите остават върху зъбите около 3 години, докато минералният баланс в зъба се развие.

Вижте пълния списък с координатите на специалистите от Плевенска област, включени в националната програма:

19.09.silanti

#тагове:

НАЙ-НОВИ: