Янаки Стоилов в Плевен: Никой не може да оспори историческия преломен характер на Девети септември

09.09.2016 12:45

9.09.yanaki

Нужно е да бъде поставен въпросът дали е възможно общо отбелязване на датата Девети септември, като според мен това не изисква уеднаквяване на всички гледни точки. Това каза на пресконференция днес в Плевен зам.-председателят на Народното събрание Янаки Стоилов. В нашия град той бе, за да изнесе лекция на тема „70 години републиканска конституция в България“.
Стоилов сподели, че Девети септември се отбелязва по коренно различен начин върху съдбата на хората в България – едни го посрещат с радост и цветя, докато други са потърпевши от тези събития. В тази връзка е напълно разбираемо, че като всяка друга преломна дата и тази води до разделение и противопоставяне. Но с течение на времето смятам, че ние трябва да бъдем готови да видим всички страни на този процес и да ги обясним, което не означава да оправдаем всичко, случило се впоследствие, заяви Янаки Стоилов. Той бе категоричен, че обединението на българската нация трябва да направи възможно отбелязването на тази дата, защото никой не може да оспори нейният исторически преломен характер.
Зам.-председателят на Парламента изтъкна, че в малко случаи една диктура може да бъде заменена без някаква последваща форма на друга диктатура. В едно общество са необходими твърде дълбоки традиции, за да кажем, че след диктатура идва демокрация, посочи Стоилов, допълвайки, че опитите да се вадят фрагменти от историята са спекулативни.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: