С богата програма в Плевен ще бъдат отбелязани Европейските дни на наследството

15.08.2016 16:04

15.08.nasledstvo

Богата и разнообразна ще е програмата, с която в Плевен през септември ще бъдат отбелязани Европейските дни на наследството. Това съобщи днес началникът на Отдел „Култура“ в Община Плевен Стефка Григорова. На вниманието на плевенчани в няколко поредни дни ще бъдат представени 4 изложби, 6 концерта и 2 премиери на книги.
Движението Европейски дни на наследството се заражда във Франция, където през 80-те години на 20 в. възниква и се утвърждава инициативата “Дни на отворените врати”. През тези дни, след провеждане на широка информационна кампания, всички музеи и паметници на културата осигуряват безплатен достъп на публиката до ценностите на културното наследство; провеждат се организирани групови посещения, които са съпроводени с беседи, дискусии и различни празнични прояви.
От 1999 г. България се включи активно в движението “Европейски дни на наследството”. Те се провеждат под егидата на Министерството на културата и с постоянни съорганизатори Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта, Националния институт за паметниците на културата и БНК на ИКОМОС, който е постоянен национален координатор на Дните. в зависимост от националната тема за конкретна година се привличат като партньори и други правителствени и неправителствени организации с отношение към съответната тема.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: