Долна Митрополия посрещна участниците в международната регата ТИД

15.08.2016 14:21

TID

И тази година община Долна Митрополия посрещна участниците в ежегодната регата по река Дунав ТИД /Tour International Danubien/ Над 110 участници от Германия, Австрия, Швейцария, Унгария, Сърбия, Румъния, България, и от Австралия акостираха на 12 август със своите плавателни съдове  на брега на река Дунав при село Байкал, информират от пресцентъра на Община Долна Митрополия. Участниците бяха посрещнати с “Добре дошли !” по стар български обичай с питка и сол.

В ТИД участват 29 държави членки. България е една от тях с активна роля в организацията и провеждането на регатата. При село Байкал бяха създадени много добри условия за престоя – бивак с тоалетни и бани и вечеря за всички участници, осигурена от Общината.

Вечерта на пристанищния комплекс бе организиран концерт, на който гостите се насладиха на магията на българския фолклор в изпълнение на детски танцов състав “Мизийска младост” с художествен ръководител Росен Маринов, модерен танц в изпълнение на Йоана Йорданова, участничка в общинска “Декада на изкуствата и културата”, Бехайдин Симеонов-Бехо, финалист от 4-то издание на “България търси талант” при НЧ “Неофит Рилски-1872”, гр. Тръстеник и Велислава Стефанова, НЧ”Отец Паисий”, с. Ореховица с песента “Две невести”. Концерта бе открит от Цецо Андрейски, зам. кмет на Община Долна Митрополия, който приветства участниците с добре дошли и благодари за ентусиазма за продължаване на традицията, положена преди 60 години за утвърждаване на взаимното разбирателство, приемане на живота и културата в страни, по поречието на река Дунав.

Гости бяха кмета на с. Байкал Куно Калинов, на с. Крушовене Ваньо Транков и Кирил Фурнигов, общински съветник. Присъстваха много жители и гости на село Байкал и околните селища.

Ръководителят на българския етап на регата Йонко Кожухаров разказа интересни факти от историята на регатата и благодари за активната подкрепа на село Байкал и община Долна Митрополия.

От 22 часа на пристанищния комплекс, Общинския център за извънучилищни дейности с. Байкал организира специално Астро парти за участниците в регатата – астрономически наблюдения с телескоп и лазерно астро шоу на видимите в момента съзвездия.

Снимки: Община Долна Митрополия

#тагове:

НАЙ-НОВИ: