В Никопол почетоха паметта на Филип Станиславов

11.08.2016 14:02

nikopol

В двора на Народно читалище „Напредък 1871” – град Никопол пред бялата мраморна плоча се проведе възпоменателна церемония за Филип Станиславов.

nikopol 1

Деца участници в лятната читалищна занималня, родители и граждани поднесоха цветя на 8 август пред паметната му плоча в знак на почит и благодарност за великите му дела, информират от културния институт. От читалището припомнят, че паметната плоча е съградена с дарения по проект на сдружение „Платформа Агора” – „Активни граждански общности чрез читалищата в България – втора фаза.

Филип Станиславов два пъти е бил католически епископ в Никополска епархия. Името му е записано на веки със златни букви в българската история – духовен водач, книжовник, учител, културен деец, политик, участник в националноосвободително движение. Заедно с Петър Бакшев и Петър Парчевич правят опити за постигане на освобождението на България в съюз с други европейски държави и народи. В Никопол напуска земния свят на 8 август 1674. Тази година се навършиха 365 г. от издаването на „Абагар” – молитвеника написан от него в Никопол и отпечатан в Рим с буквите на Кирил и Методий.Абагар е книга „наместо силни мощи” с послеслова, че авторът я „подарява на своя български народ“. Филип Станиславов е автор и на текстове с пътеписен характер. Текстът „Описание на Северна България“ от 1659 г. е написан на италиански език, преведен и издаден на български чак през 2012 г.

Снимки: НЧ „Напредък 1871” – Никопол

#тагове:

НАЙ-НОВИ: