Ансамбъл „Гайдуница“ се завърна от участие във фестивал в Обединените арабски емирства

03.08.2016 12:22

3.08.gaidunica

От 13-ти до 20-ти юли Представителен ансамбъл за изворен фолклор ,,Гайдуница“ при НЧ „Пробуда-1907“ с. Подем, община Долна Митрополия, с ръководител Людмил Стефанов взе участие в Световния фестивал на традиционна култура в гр. Ел Ейн, Емирство Абу Даби в Обединените арабски емирства. За осем дни ансамбълът изнесе 32 концерта пред местната публика. Темпераментните танци и неповторимото сценично поведение на танцьорите караха публиката да аплодира и потропва в такт с ансамбъла, както и многократно да присъства на представленията на „Гайдуница“.
Пъстрите костюмите и атрактивния реквизит на ансамбъла очароваха зрителите с красотата и пъстротата на българската носия. Организаторите не скриха своето възхищение от представената програма и изпратиха танцьорите с оптимистичното „До нови срещи“.
Само няколко дни след пребиваването си в Обединените арабски емирства, ПАИФ „Гайдуница“ изнесе перфектна лекция в Академията за музикално и танцово изкуство – гр. Пловдив по време на 12-тия международен семинар за музикален и танцов фолклор, чийто инициатор е г-н Лари Уинър от САЩ. Участници в семинара бяха близо 80 човека от 14 държави. От 1971 г-н Уинър посещава Копривщица, задълбочено се интересува от български фолклор и е виждал много неща, но искрено сподели своето задоволство пред участниците и гостите на семинара, че за първи път това, което е видял от “Гайдуница“ е докоснало душата му. Представеният обичай „Сватба“ или така нареченото „Свождане“, предизвика интереса на участниците в семинара, които в рамките на час и половина след концерта не спираха да задават въпроси за видяното. На втория ден програмата включваше разучаване на 8 традиционни за региона на с. Подем хора, 6 от които участниците и организаторите виждаха за първи път. Под умелото ръководство на г-н Стефанов и с помощта на танцьорите от „Гайдуница“, гостите от чужбина се справиха с разучаването на хората и успяха да усетят емоцията на динамичните северняшки хора.
За пореден път танцьорите от „Гайдуница“ доказаха, че красотата на българските народни танци, песни и носии впечатляват хората от различни краища на света и доставят естетическа наслада от преживяното при допира с българското.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: