Решено: Въвежда се класиране на малчуганите в детските градини в Плевен по точкова система

28.07.2016 13:13

Fun

По точкова система ще става класирането на деца в детските градини на територията на община Плевен предвижда нова Наредба за условията и реда за записване, отписване и преместване на деца в общинските детски градини. Предложението за новия нормативен акт бе прието днес на сесия на Общински съвет – Плевен. Негов вносител бе кметът Георг Спартански. 

Чрез новата Наредба ще се ограничи практиката за фиктивно записване на деца и заемане на места, които следва да се ползват от семейства, нуждаещи се от тази услуга, както и ще има систематизираност и прозрачност на процеса при реда за записване на деца в детските градини, се посочва в мотивите за приемане на предложението.

В Раздел III  на новата Наредба е разяснено по какъв начин ще се класират деца при записване на детските градини. Това ще е на базата на точкова система според събраните от всяко дете точки по низходящ ред.

Като основни критерии са посочени – постоянен адрес на родителите/настойниците на територията на община Плевен – 3 т.; за настоящ адрес – 2 т. Допълнителни 2 точки носи родителят-студент, който обаче учи в Плевен. Ако детето ходи на ясла поне 6 месеца преди записване в детската градина получава още 1 точка.

Допълнителни критерии са: дете сирак – 6 т., полусирак – 3 т., дете с трайни увреждания над 50% – 5 т., трето и следващо дете в многодетно семейство – 1 точка, близнаци – 2 т., братче или сестриче вече записани в детско заведение – 2 т. и т.н.

Подаването на документи за постъпване в яслени или първи групи ще става от 1 януари до 22 април на текущата година, се посочва още в проекта на наредбата. Първото класиране с приетите деца трябва да бъде готово до 29 април.

По предложение на съветника от НФСБ Николай Маринов бе прието подаването на документи за постъпване в детска градина родителите да могат да направят и по електронен път. Така приетото решение бе коментирано от кмета Спартански като повод за свикване на нова извънредна сесия в близките дни, тъй като Общината няма готовност за осъществяването на прием на документи по електронен път – това изисква специален софтуер. Освен това липсата на техническа готовност може да доведе и до злоупотреби при подаване на документите и класирането на деца-фантоми, което пък ще затрудни приемът в детските градини.

Какъв ще е развоят на събитията около новата наредба предстои да разберем в следващите дни, ако кметът използва възможността за налагане на отлагателно вето по така приетото предложение.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: