В Червен бряг осигуряват заетост по проект на 90 неактивни млади хора

19.07.2016 13:21

19.07.zaetost

В Червен бряг се проведе пресконференция по повод старта на изпълнението на проект BG05M9OP001-1.002-0034 „Активиране и осигуряване на заетост на младежи от Община Червен бряг“. Бенефициент по проекта е Община Червен бряг в партньорство с „Организация за научно практическо развитие на студентите“ (ОНПРС). Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014 – 2020, съфинансирана от Инициативата за младежка заетост и Европейския социален фонд на Европейския съюз. Стойността на проекта е 363 720,00 лв. безвъзмездна финансова помощ.
Целта на проекта е активиране и интеграция в заетост на 90 младежи до 29-годишна възраст включително, които не са нито в образование или обучение, нито в заетост, и не са регистрирани като безработни лица в Агенция по заетостта, с местоживеене на територията на Община Червен бряг.
Специфичните цели са идентифициране и мотивиране на икономически неактивните младежи в Община Червен бряг за активно поведение на пазара на труда и продължаване на образованието/обучението; предоставяне на възможност за включване в субсидирана заетост на идентифицираните лица от целевата група; подобряване на адаптивността на младите хора и развитие на човешкия ресурс в Община Червен бряг.
Основните проектни дейности са три:
Дейност 1: Идентифициране на икономически неактивни младежи до 29 годишна възраст включително, които не са в образование или обучение, и активиране за включването им на пазара на труда:
Целта на дейността е осъществяване на контакт с неактивни лица на възраст 18-29 г. в община Червен бряг, поименно определяне на младежите, които не учат, не работят и не са регистрирани като търсещи работа в дирекция „Бюро по труда”. В рамките на дейността ще се извърши първична идентификация на младежите, ще се проведе информационна кампания „Активни и заети“ и ще се реализира индивидуална работа с идентифицираните лица за определяне на техните потребности.
Дейност 2: Предоставяне на мотивационно обучение за активно търсене на работа:
Целта на обучението е стимулиране и насочване на младежите към придобиване на умения за активно поведение на пазара на труда, вкл. към придобиване на професионална квалификация и/или заетост.
Дейност 3: Наемане на лица от целевата група на различни длъжности за период от 6 месеца, от групата професии: „Работници в градинарството“; „Работници по строителство на сгради“; „Чистачи и помощници в офиси, хотели и други учреждения“.
Проектните дейности са насочени към основните предизвикателства, пред които са изправени младежите от Община Червен бряг днес: пасивност и слаба мотивация за учене и работа, липса на професионален опит и трудови навици, ниска степен на образование и/или професионална квалификация. Реализирането на дейностите по проекта ще спомогне за подобряване на адаптивността на младите хора към пазара на труда и ще развие техните умения за търсене и кандидатстване за работа.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: