Над 700 човека се включиха във Фестивала на река Дунав в Белене

03.07.2016 9:50

3.07.persina1

“Фестивал на река Дунав” се проведе през изминалите дни на територията на ПП „Персина“. Тази година Международният ден на река Дунав 29 юни, бе отбелязан с много мероприятия в тридневна програма, съобщават от дирекцията на парка. Над 81 милиона жители в 14 държави отбелязват празника на Дунава. Целта на района е той да се превърне в традиция, а на територията на град Белене да стане традиционен фестивал.
Фестивалните дни протекоха много интензивно с разнообразна публика. Започнаха на 29 юни с рисунка на асфалт, където децата развихриха своето въображение и нарисуваха река Дунав и нейните обитатели. Над 80 деца си пожелаха нещо в този ден и пуснаха балони под формата на сърце, като символ на идеята „Аз обичам Дунав“. Празникът продължи на 1 юли, петък. В Постителския център на ПП „Персина“ беше открита изложбата „Впечатления“, на твореца Иван Донов. Залата се изпълни с вдъхновяваща емоция от графиките на художника, който посрещна гостите с концерт.
Последният фестивален ден 2 юли беше и най-интензивен и пълен с емоции и много различни мероприятия. Още рано сутринта над 300 човека се включиха в „Екстериорната киноложка изложба“ заедно със своите домашни любимци. Изложбата се организира за 2-ра поредна година от „Ловно рибарско сдружение – Никопол“, съорганизатор на събитието беше НЧ „Христо Ботев 1892“ гр. Белене.
Фестивала на река Дунав продължи с детски спектакъл „Речна щуротека“, в който се включиха и малки и големи приятели на Дунава. Посетителския Център на ПП „Персина“ се изпълни с детски смях, децата играха пяха и танцуваха с много ентусиазъм. Стотоци детски очи блестяха, заредени с емоция. Специален гост на спектакъла беше Светослав Стойчев. Добре познатият на публиката клоун Пепи раздаде много награди по време на спектакъла. Децата получиха и безплатни сокчета, осигурени от „Кока кола – България“, както и допълнителни награди чантички и моливи за рисуване осигурени от Басейнова дирекция Дунавски регион Плевен. Детски спектакъл „Речна щуротека“ се организира от Дирекция на ПП „Персина“.

3.07.persina2
Кулминацията на Фестивала беше в ранния следобяд на 2 юли, когато протекоха едно след друго няколко събития. Разбира се всичко се случваше пред Посетителския център на ПП „Персина“, на брега на Дунава. В 17:00 часа се откри кулинарното състезние „Дунавска трапеза 2016“, което е първото по рода си. Целта на състезанието е да възобнови забравени традиционни дунавски ястия и кулинарни традиции и да стане част от събитията посветени на Празника на Дунава. Своето участие в „Дунавска трапеза 2016“ заявиха общо 6 отбора: „Читалище изгрев 1927“ – с. Кулина вода, Пенсионерски клуб „Здравец“ с. Татари, Домашен социален патронаж гр. Белене, ОДЗ „Знаме на мира“ гр. Белене, Отбор „Махленски“ и ОДЗ „Мечта“. Подробности ще прочетете в допълнителен материал, разработен само за кулинарното състезание „Дунавска трапеза“. Организатор на състезанието тази година беше Община Белене.
Традициите и културното наследство на Дунав бе представено и от фолклорни и певчески състави от региона в голям концерт „Дунав пее и играе“. Бурни аплодисменти спечелиха: Духовият оркестър и танцовия състав на поделение 28 880 Белене, Самодейния състав към НЧ „Виделина 1897“ с. Деков, Курс по народни танци към НЧ „Възраждане 1924“ село Бяла вода, група за народни песни „Дунавска младост“ и хоротека „Хоп троп“ към Читалище „Филип Станиславов 1903“ село Ореш и Фолклорен ансамбъл „Димум“, към НЧ „Христо Ботев 1892“ гр. Белене.

3.07.persina3
Всички участници се представиха с богат репертоар и доказаха, че Дунав пее и играе.
През цялата фестивална вечер Античния Кастел и Митница Димум също оживя охраняван от Първи Италийски Легион – Свищов, Момчетата от легиона бяха една от основните атракции и изненади за публиката през изминалата вечер.
Дирекция на ПП „Персина“ изтегли традиционната за „Деня на река Дунав“ томбола с награди, в която взеха участие над 300 човека.
Програмата не свърши до тук Дунавски рок, заби рок група The E.G.O., с което продължи още една традиция Празника на река Дунав да завършва с рок група всяка година.
Над 700 човека се включиха във Фестивала на река Дунав 2016 година, 8 организации си партнираха за да стане празника интересен и наситен с мероприятия. Всяка година „Деня на река Дунав“ набира все по широка популярност сред местното население.
Нека да запазим реката ! Нека да запазим природата около нея!
„Заедно можем да сме активни, за да съживим Дунав“.
Фестивала на река Дунав се организира, като съвместна инициатива на Община Белене и Дирекция на ПП „Персина“, партьори в организацията бяха Басейнова дирекция дунавски регион Плевен, Общински детски комлекс Белене, Народно читалище „Христо Ботев 1892“ Белене, Ловно рибарско сдружение Никопол, Общински детски комплекс Белене и „Кока – Кола“ България.

3.07.persina4

 

3.07.persina6

#тагове:

НАЙ-НОВИ: