Румен Петков: Нелепо е поведението на европейския елит след Брекзит

30.06.2016 14:42

petkov_abv

Нелепо нарече днес поведението на европейския елит след Брекзит зам.-председателя на АБВ Румен Петков. Той даде в Плевен брифинг в пресклуба на БТА заедно с областния лидер на партията Цветан Антов. Петков подчерта, че поведението на европейския елит сега издава безсилие, неспособност да се мисли за утрешния ден на Европа.

„Няма анализ какви са проблемите в Европейската общност, какво генерира напрежение, няма анализ как да се преодолява и превантивно да се овладява напрежението и огнищата на напрежение, а сега сме сърдити на Великобритания, че взела решение да напусне ЕС. Ние българите, трябва да сме доста по-уважителни към Великобритания. Огромната част от преосмислянето, от превъоръжаването на сектора „Сигурност”, стана с помощ безвъзмездно от Великобритания. И нашето момче, което им рекло „Сега сами ще си берете ягодите”, би трябвало да го поназнайва”, коментира Румен Петков. „Може ли да се обърнеш така към една страна, която е била до теб преди 140 години, когато си се освобождавал и 90-те години, когато си започнал да правиш радикални промени, и през 2001-2006 г., когато е трябвало да станеш член на НАТО и ЕС?”, добави Петков.

Румен Петков представи в Плевен и акцентите от декларацията, подписана между АБВ и партия „Единна Русия”. Това е станало в рамките на посещението в Москва на лидера на АБВ Георги Първанов и водената от него делегация по повод ХV конгрес на партия “Единна Русия”.

В текста на декларацията се посочва, че АБВ възприема Русия за един от решаващите фактори в международната система за сигурност и важен участник в борбата на международната общност с новите заплахи и предизвикателства, против настъплението на радикалния ислям и международния тероризъм, в регулирането на кризи и конфликти в света, за неразпространение на оръжия за масово поразяване, в гарантирането на енергийната сигурност и др.

Изтъква се също така, че „Единна Русия” се отнася с разбиране към генералната външнополитическа ориентация на България като държава-членка на ЕС и НАТО.

„Нямаме проблем с членството си в НАТО през руските очи и това го потвърждава руската управляваща партия”, коментира Петков.

Пълният текст на декларацията ТУК.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: