Тръгват проверки по детските градини в Плевен

20.06.2016 15:47

9.06.gradina

От утре тръгват проверки по детските градини в Плевен. Това обяви на днешната седмична оперативка в местната администрация началникът на отдел „Образование” в Община Плевен Йонита Иванова.

Проверките ще са в две посоки – за летния режим на работа на детските заведения и за това има ли пренаселени групи с деца при норматив от 26 в група.

Коментар по темата направи и кметът Георг Спартански. Той посочи, че в Община Плевен са постъпили сигнали от родители за затваряне на детските заведения през юли и август. В писмо до директорите на детски заведения в общината кметът информира, че те са длъжни да осигурят място на всяко дете съгласно нормативната уредба. Осен това няма юридическо основание от родителите да се изискват служебни бележки за удостоверяване, че през летните месеци ползват или не годишен отпуск и този факт да се използва като мотив за посещаване от детето на детска градина. Община Плевен не е поставяла подобно изискване и всяко твърдение в тази посока ще се счита за уронване на институцията, се казва още в писмото, изпратено вече до директорите на детски заведения в Плевен. То трябва да бъде поставено на видно за родителите място.

Относно другият проблем, който бе коментиран тези дни чрез социалните мрежи от плевенски майки, бе за това, че някои детски градини, особено в централната част на  Плевен, групите са от по над 30 деца. Като цяло анализът показва, че местата в детските градини в общината са достатъчни, проблемът е, че родителите в повечето случаи искат да запишат децата си именно в детските заведения в центъра, стана ясно от изказването на кмета. Строго ще се следи бройките да се спазват, защото става въпрос за деца, категоричен бе Георг Спартански.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: