Празнуваме Световния ден на бащата!

19.06.2016 7:39

19.06.father

Всяка година третата неделя на юни се чества Световният ден на бащата. Така се отдава почит на ролята на бащите в изграждането на характера на децата, но като цяло традицията повелява в това число да влязат всички мъже, които полагат грижи за децата и участват в изграждането на характера им – баща, дядо, чичо, друг роднина или наставник.

Легендата гласи, че още в развалините на древен Вавилон, преди 4000 години, едно малко момче нарисувало на глинена плочка пожелание в картинки до своя баща. Така се създала традицията на един специален ден за почит към бащите, която продължава и до днес в много страни по целия свят.

В наши дни празникът тръгва от САЩ през 1909 година от Сонора Смарт Дод, която така показала своята обич към баща си Улям Смарт. През 1956 година денят е признат от общата резолюция на Конгреса, а през 1972 г. президентът Ричард Никсън го обявява за официален празник в САЩ.

Денят на бащата е празник, на който се чества бащинството и родителските грижи на мъжете, точно, както на Деня на майката се чества майчинството. Обикновено на този ден се правят подаръци на бащите и семейството празнува заедно през деня. В различните страни се празнува по различен начин и на различни дати.

Денят на бащата съществува почти навсякъде по света в чест и прослава на бащите и бъдещите бащи. Според католическата традиция празникът се чества на деня на св. Йосиф — 19 март, но в повечето страни денят на бащата е светски празник и се празнува на различни дати. В България се чества на 26 декември.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: