В Левски започнаха Празниците на изкуствата, посветени на Георги Парцалев

15.06.2016 10:37

15.06.parcalev1

За дванадесети път в родния град на големия български актьор Георги Парцалев – Левски, се провеждат празници на изкуствата в дните около рождения му ден 16 юни. Празници на изкуствата „Парцалев 2016” бяха официално открити на 13 юни. Цветя и венци на паметната плоча на Георги Парцалев в знак на обич и признателност поднесоха кметът на Община Левски Любка Александрова, председателят на ОбС-Левски Дочко Дочев , НЧ ”Георги Парцалев -1901”, съграждани на обичания от поколения българи човек и артист Парцалев.

15.06.parcalev2
Кметът на община Левски Любка Александрова сподели с препълнения салон на читалището, въпреки лошото време, мъдростта в думите на Парцалев „Смехът облагородява човека, прави го по-възвишен, по-мъдър. Смехът е философия, оптимизъм, вяра. Смехът е сериозно нещо. Не можем да караме хората да се смеят на глупости“.

15.06.parcalev3
С вяра, че духът на Парцалев е жив и ние ще го пренесем със сърцата си за бъдещите поколения, пожелание да пазим красотата на душата му и изключително добро настроение при срещите си с изкуството през тази седмица, г-жа Александрова откри празниците. Боряна Пантелеева изпя „Песен за Георги Парцалев” по стихове на Дулинко Дулев – химнът на празниците. ДТ „Рачо Стоянов” – Габрово представи вечертапостановката „Чешити” – по Чудомир на Невена Митева. На 14 юни Мария Статулова – актрисата с обаятелно излъчване и великолепни роли в театъра и киното, разказа с много обич незабравими спомени за „най-великият от българските артисти” – Георги Парцалев , споделяйки думите на режисьора Павел Павлов, когато научава, че ще гостува в родния му град.

15.06.parcalev4
С много обич и признателност за своите „отлетели” приятели актрисата разказа спомени за човека, роден с огромно благородство, за човека-учебник, от когото трябва да се учим на творчество, истинност, чистота и щедрост – Парцалев. За подкрепата, която е получила от него, като млад актьор и щастието да играе на една сцена с Георги Парцалев в пиесата „Рейс”на Станислав Стратиев… „Това е човекът, който ме научи на естественост. Големите артисти се ценят по това колко са истински, а той е емблем, ,един знак за това. От него се научих на скромно поведение в живота, ако това може да се учи, защото когато вървиш по улиците, виждаш само звезди, а къде са хората? Поклон пред този човек !“, каза Мария Статулова.
Актрисата разказа спомени и за незабравимите Григор Вачков, Невена Коканова, за „отлетелите” приятели, останали в сърцата на среща в общината с приятели на изкуството в град Левски.

15.06.parcalev5

#тагове:

НАЙ-НОВИ: