Румен Петков настоява за информация, свързана с енергийната система и нейната сигурност

13.06.2016 16:38

petkov

Заявление за достъп до обществена информация до Теменужка Петкова, министър на енергетиката, е подал заместник-председателят на ПП АБВ Румен Петков. Това съобщи днес той пред журналисти в пресклуба на БТА в Плевен.

Петков е отправил три въпроса, които по думите му касаят сигурността на енергийните системи и защитата на обществения интерес.

Първият въпрос на зам.-председателя на АБВ е дали е започнала процедура по пряко договаряне за рехабилитация на парна турбина в ТЕЦ „Марица Изток 2“, както и дали е поет ангажимент пред „Тошиба“ да се включи в проекта „във възможно най-кратък срок“ в Националната инвестиционна програма.

Вторият въпрос Петков коментира, че засяга пряко икономиката на Плевен, тъй като в него се посочва „Вапцаров Холдинг“. Въпросът е дали е започнала процедура с „Тошиба“ за рехабилитация в ПАВЕЦ „Чаира“, какъв е размерът на финансиране, ще се търси ли то от Европейската банка за възстановяване и развитие. Също така е поставено питането колко са действащите турбини в ПАВЕЦ „Чеира” и има ли произведени от „Вапцаров Холдинг” АД.

Според Румен Петков е важно обществото да знае какъв ще бъде евентуалният процент съфинансиране от държавния бюджет, дали се прави опит да се заобиколи организиране на обществени поръчки, ще се гарантира ли общественият интерес.

Третият въпрос в заявлението на Румен Петков е относно сключено споразумение между АЕЦ „Козлодуй”, АЕЦ „Козлодуй – Нови мощности”, Уестингхаус Електрик Къмпани и Стейт Пауър Овърсийз Корпорейшън Ъф Чайна. И ако има такова сключено споразумение предвижда ли се възможността за ускоряване на процеса по разработването на нов ядрен блок за АЕЦ „Козлодуй”.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: