Изложбата „Палестина, Светата Земя” откриха в РИМ – Плевен

10.06.2016 17:34

10.06.rim1

Изложбата „Палестина, Светата Земя” бе открита днес в Регионалния исторически музей в Плевен. Сред официалните гости бяха Негово Превъзходителство д-р Ахмед Ал Мадбух, извънреден и пълномощен посланик на Държавата Палестина в Република България, който е на посещение в нашия град, както и областният управител Ралица Добрева и кметът на Община Плевен Георг Спартански. Организатор на изложбата e Посолството на Държавата Палестина в България.

10.06.rim2
Изложбата откри директорът на РИМ – Плевен д-р Володя Попов, който отбеляза, че чрез нея имаме възможност да се докоснем до част от богатата култура на един древен народ, какъвто е палестинският. От своя страна, посланикът на Палестина д-р Ахмед Ал Мадбух сподели прекрасните си впечатления от Плевен, като специално благодари на директора на ВИМ – Плевен доц. Милко Аспарухов, който го е придружил при обиколката му на Панорамата. Д-р Ал Мадбух посочи, че самата изложба представя фотоси от Светите земи, а също и изделия на традиционните занаяти в Палестина, като художествена обработка на седеф, дърворезба, керамика. От снимките може да получите добра представя за палестинските народни носии, които в доста голяма степен приличат на българските, отбеляза посланикът. Той сподели, че изкуството на везбата в неговата родина води началото си от повече от пет хилядолетия – от времето на ханаанците.

10.06.rim3
Към гостите на изложбата се обърна и кметът Георг Спартански, който сподели, че Плевен има реални възможности за партньорство с палестински градове. Дълголетни контакти свързват нашите две страни, защото стотици – да не кажа хиляди, палестински младежи са получили висшето си образование в България, а някои от тях живеят и до днес в нашата страна, където създадоха семейства, допълни Спартански, изтъквайки, че това е един своеобразен жив мост между нашите народи.

10.06.rim4

 

10.06.rim5

 

10.06.rim6

#тагове:

НАЙ-НОВИ: