Две книги за историята на Плевен и Плевенския край представят в Библиотеката днес

20.05.2016 7:28

17.05.rb

Регионална библиотека „Христо Смирненски” съвместно с Дружество Краезнание и Съюз на учените в Плевен представят днес от 17.00 часа в библиотеката две книги свързани с историята на Плевен и Плевенския край. Авторите Деян Белчев и Светлозар Дамянов са познати на обществеността с други свои краеведски проучвания. Най-новите им книги, които ще се представят са: „Селища и селищни имена в Плевенския край от античността до наши дни” на Деян Белчев и „Терорът в Плевенски окръг и в Плевенска област 1923-1935” на Светлозар Дамянов.
Деян Белчев е структурирал своето изследване в две основни части. В първата разкрива възникването на селищата и селищните имена в Плевенския край, разположението и границите на областта, административната принадлежност, след което проследява възникването и развитието на поселищния живот в този регион от античността до наши дни. Във втората част са включени исторически сведения за 123 селища от Плевенска област, проследена и тълкувана е етимологията на селищното име.
В своята книга Светлозар Дамянов разглежда овластения и неовластения терор, задавайки въпроса „Терорът – политическо или криминално явление е?”. Авторът се спира на правителствения терор на Александър Стамболийски, репресиите по време на Деветоюнския преврат и Септемврийското въстание, на овластения терор от 1923 до 1935 г. В специална глава разглежда и прехода от индивидуалния към четническия терор.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: