Нова санкция от 2,3 млн. лв. заради Водния цикъл грози Община Червен бряг

18.05.2016 11:37

kmet cherven brqg

Нова санкция от 2,3 млн. лева грози Община Червен бряг. Това обяви днес на брифинг в пресклуба на БТА в Плевен кметът инж. Данаил Вълов. Отново, както и предишните 1,8 млн. лв., са заради нарушения, свързани с проекта за Водния цикъл на общината, който приключи в края на миналата година. Новите 2,3 млн. лева са посочени в писмо от Управляващия орган на ОП „Околна среда”, където той заявява, че не е съгласен да завери. Така общо, ако най-лошите прогнози се сбъднат, санкцията само по този проект за Общината, ще са в размер на 4,1 млн. лв. „Тази сума, на фона на финансовите постъпления, има реална опасност да дестабилизира финансово Община Червен бряг. Смятам, че оценката за управлението на проекта по Водния цикъл е не само, че тя е била безотговорна, некадърна и некомпетентна, но се е упражнявало с престъпно безхаберие и безотговрност”, коментира инж. Вълов. Той добави, че ако Общината понесе такива големи финансови санкции, ще бъде потърсена отговорност съгласно Наказателния кодекс от лицата и фирмите, които са били ангажирани с проекта.

Кметът на Червен бряг коментира още, че предишното ръководство на Общината не взима никакво отношение по проблемите, свързани с проекта. Една част от него са общински съветници, други са в ръководството на партията в Червен бряг.

Настоящата санкция е за реалното изпълнение на проекта по Водния цикъл – има нарушения при удължаване на срокове за изпълнение на строително-монтажни работи, отчитане на дейности, които отсъстват като оценки и количество СМР в обществената поръчка, която е била обявена. Има наложени и редица други санкции по конкретни обекти – за доставка на оборудване, въвеждането му в експлоатация и доказване на неговата годност и т.н.

Кметът инж. Вълов подчерта, че в момента се води дело за обжалване на първата санкция от 1,8 млн. лв. в Административния съд във Велико Търново. Ако и втората бъде факт, тъй като в  момента се правят възражения към верифициращия орган, вече ще се стигне и до персонални сигнали за нарушения до Прокуратурата.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: